Kelime Mealli Kuran

By | 23 Ocak 2015

kelime-mealli-kuran-Kuran-ı Kerim’i anlamak için, bahsettiği konuları bilmek için ve bize gösterdiği yolu izleyebilmemiz için Kuran Meallarini okuruz. Kuran-ı Kerim meallerini kendi içinde 3 gruba ayırabiliriz. Bu gruplaşmayı hazırlanma şekillerine göre yapmaktayız.

  1. Sayfa Mealli Kuran
  2. Kelime Mealli Kuran
  3. Metinsiz Meallar

Kelime Mealli Kuran mealleri Kuran-ı Kerim’i satır arasında kelime kelime açıklayarak hazırlanmış meal kitaplarıdır. Kelime Mealli Kuran kitaplarının hazırlanış sebebini hazırlayan yazarları şöyle açıklamışlardır;

1-      Kelimelerin birebir karşılığını (sarf ve nahif kaidelerine uygun) vermeye çalıştık.

2 – Fiillerde; (mâzî, hâl ve müzârî) zaman itibarıyla anlamlarını ve isimlerin (fa’il, mef ul ve masdar vs.) olduğu gibi anlamlarını vermeye çalıştık. Ancak şart ve bazı atıf harfleri ile beraber gelen fiilleri, müstakil anlamı verilmesi tak toplu anlamı­na zarar verebilecek yerlerde cümleye uygun anlamını tercih ettik. Böyle olan yer­lerde kelimelerin altlarındaki kendi anlamını okuyarak, cümlenin başından sonuna kadar sağdan sola doğru devam edenler doğru cümleyi çok rahat bulabilecekler.

3 – Çoğul ve tekil kelimelerde; Müfred, tensiye ve cem’iliğini belirttiğimiz gibi, cümleye uygunluğunu sağlamak ve cümle düşüklüğünü önlemek için bazen (müf­red, tensiye ve cemi oluşunu belirtmekle beraber) çoğul ekini parantez içine aldık.

kelime-mealli-kuran4 – Arapçada nakıs fiilerin anlamlarını cümle içinde birebir verirken, Allah’a nisbet edildiği yerlerde Allah’ın sıfatlarına uygun anlamlar tercih ettik.

5 – Edatlarda; cümle içinde bulunduğu yere uygun anlamlarını farklı şekiller­de vererek, bu hususta araştırma yapanlara zengin bir içerik sağlamaya çalıştık.

6 – İsm-i mevsüllerde; müstakil anlamını kendi altında belirttiğimiz gibi ba­zen tercümelerde cümle içinde ifade ettiği anlamına işaret etmek için beraberinde gelen kelime ile birlikte anlamını verdik. Aynı zamanda Arapçadan Türkçeye ter­cümede takip edilen kaideleri öğrenmede zengin bir nitelik kazandırmaya çalıştık.

Kelime Mealli Kuran çeşitlerinin hepsini uygun fiyata www.ihvan.com.tr sitesinden temin edebilirsiniz.