Zilhicce Ay’ında Çekilecek Olan Salavat-ı Şerifeler

By | 13 Ocak 2015

zilhicce-ayinda-cekilecek-olan-salavati-serifelerBu ay, İslam’ın beş esasından biri olan hac vazifesinin yapıldığı, af ayıdır. Arafat’a çıkıldığı, Allah için milyonlarca kurbanın kesildiği mukaddes bir aydır.

Zilhicce Ayı’nın birinden onuna kadar, her gün sabah namazından sonra:

10 Salavat-ı Şerife:

“Allahümme salli ve sellim ve barik ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed”

10 İstiğfar:

“Estağfirullah el’azim, el’kerim, ellezi lailahe illa hüvel hayyul kayyüm ve etübü ileyh ve nes’elühüttevbete vel mağfirete velhidayete lena innehü hüvettevvabürrahim”

10 Tevhid:

“La İlahe İllallahü vahdehü la şerike leh. Lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yümit. Ve hüve hayyün la yemüt biyedihil hayr ve hüve ala külli şeyin kadir” okunur.

Zilhicce’nin ilk on günü çok kıymetlidir. Zilhiccenin ilk on günü “Leyale-i aşere” olarak bilinen, Fecir suresinde “on geceye yemin olsun” ifadesinde kastedilen mübarek günlerdir. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem}şöyle buyuruyor; “Salih amellerin Allah’a en ziyade sevgili olduğu günler bu on gündür. Ondaki her bir günün orucu bir yıllık oruca eşittir. Ondaki bir gecenin ibadetle geçirilmesi Kadir gecesinin ihyasına eşittir.”

Diğer bir hadis-i şerifte ise; “Bu on günün hayır ve bereketinden mahrum kalana yazıklar olsun”
buyurulmuştur.

Süfyan-ı Servi Hazretleri buyurdu ki;

Zilhicce Ayının gecelerinden birinde, kabir ziyareti için mezarlığa gittim. Mezarları ziyaret ederken kabrin birinden nur çıktığını gördüm. O kimseye gıpta edip, dünyadaki amelini merak etmeye başladım. Bu düşünceler içinde iken, kulağıma bir ses geldi. Bana seslenerek deniliyordu ki;

“Zilhicce Ayında oruç tut ki, sana da bu nurdan ihsan edilsin.”

Rasululllah (Sallallahu Aleyhi Vesellem)buyurdu ki:

“Allah’u Teâla’nın, Âdem (Aieyhisseiamj’m duasını kabul ettiği gün, Zilhicce Ayının ilk günüydü. Her kim bu gün oruç tutarsa, Allah’u Teâla onun günahlarını affeder.”

Zilhicce Ayının ikinci günü, Allah’u Teâla Yunus (Aieyhisseiam)’ın duasını kabul edip, balığın karnından çıkardı. Her kim, bu gün oruç tutarsa, Allah’u Teâla’ya ibadet eden, O’na asi olmayan kimsenin derecesine kavuşur.

Zilhicce Ayının üçüncü günü, Allahu Teâla, Zekeriyya (Aieyhisseiam)’ın duasını kabul etti. Her kim, bu gün oruç tutarsa, Allah’u Teâla onun duasını kabul eder.

Zilhicce Ayının dördüncü günü, İsa (Aieyhisseiam) doğdu. Her kim bu gün oruç tutarsa, Allah’u Teâla ondan sıkıntı ve fakirliği giderir.

Zilhicce Ayının beşinci günü, Musa (Aieyhisseiam) doğdu. Her kim, bu gün oruç tutarsa, münafıklıktan uzak, kabir azabından emin olur.

Zilhicce Ayının altıncı günü, Allah’u Teâla Peygamberine Hayber kalesini fethetmeyi nasip etti. Her kim, bu gün oruç tutarsa, Allah’u Teâla ona rahmetle nazar eder.

Zilhicce Ayının yedinci günü, Cehennem kapıları kilitlenir. Her kim, bu gün oruç tutarsa, Allah’u Teâla, kendisine 70 sıkıntı kapısını kapatır, 70 kolaylık kapısını açar.

Zilhicce Ayının sekizinci günü, (tevriye günü], her kim, bu gün oruç tutarsa, kendisine o kadar iyilik ihsan edilir ki; onların miktarını ancak Allah’u Teâla bilir.

Tevriye günü oruç tutmak, iki bin deve kurban kesmeye ve cihad için gönderilen bin ata bedeldir.

Zilhicce Aymın dokuzuncu günü; Arefe günüdür.

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi Vesellem) buyurdu ki:

” Allah katında Arefe gününden daha faziletli hiçbir gün yoktur. Arefe gününde Allah’u Teâla rahmeti ile dünya semasına tecelli eder, yer halkı ile gökteki meleklere karşı iftihar edip ‘Kullarıma bakınız. Azabımı görmedikleri halde rahmetimi umarak, terli olarak bana geldiler.’

“Kullarımın cehennem azabından kurtulup bağışlanmaları en çok Arefe gününde olur.”