Zemzem Neyle İçilir ?

By | 27 Ekim 2014

zemzem-neyle-içilir-Zemzem suyu tüm müslüman aleminde çok mübarek bir su olarak kabul edilmektedir. Zemzem suyu kutsallığının yanında ayrıca çok gıdalı ve faydalıda bir sudur. Bir Hadis-i Şerif’ te zemzem suyu ile alakalı “Zemzem ne niyetle içilirse ona şifa olacağı” buyurulmaktadır.

Hem manevi yönden hem de gıda olarak bu denli önemli olan Zemzem neyle içilir ?

Zemzem suyunun önemine istinaden ona özel zemzem takımı adı verilen fincanlarla içilir. Zemzem takımı sadece zemzem içmek için kullanılır. Zemzem takımı 6 adet küçük fincan, 1 adet tepsi ve 1 adet sürahiden oluşmaktadır. Bazı zemzem takımları içinde hurma ikram etmek için hurma tabağıda bulunmaktadır.

zemzem-neyle-içilir

Zemzem neyle içilir, nasıl içilir ?

Zemzem suyu ayakta kıbleye dönerek içilir. Zemzem suyunun ayakta içilmesinin nedeni ise Peygamber Efendimizin (Sav) zemzem suyunu ayakta içmesidir. Yani Zemzem suyunu ayakta içmek ayrıca sünnettir. Zemzem suyunun ayakta içilmesi ile ilgili İbni Abbas şöyle der: “Ben Resulullaha (a.s.m.) Zemzem ikram ettim, ayakta içti.”

Zemzem neyle içilir yanında ne ikram edilir ?

Zemzem suyu genellikle hurma ile birlikte ikram edilir. Özellikle Hac ve Umreden dönen hacılar ev halkına ve kendilerini ziyarete gelen sevdiklerine, eş, dost ve akrabalarına hem zemzem suyu hemde hurma ikram etmektedirler. Zemzem suyu ile hurma ayrılmaz Hacı ikramlıklarındandır.