Yeni Doğan Çocuğa Güzel İsim Koymak

By | 22 Nisan 2015

yeni-dogan-cocuga-guzel-isim-koymak   Kötü bulduğu bazı isimleri değiştirmiştir. Yine konulması gereken güzel isimler hakkında bilgiler vermiş, zaman zaman bizzat kendisi çocuklara isimler vermiştir.
Resûlullah (sav) güzel isim koymanın önemini şöyle açıklıyor:
“Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyleyse isimlerinizi güzel yapın.” (Ebu Davud, Edeb 69)
Hiç kimse kıyamet günü Allah Teala (cc)’nın hoşlanmayacağı isimle O’nun karşısına çıkmak istemez. Öyleyse kötü olan isimlerin çocuklara verilmemesi gerekir.
Resûlullah (sav)’m isim konusundaki hassasiyetini daha iyi anlamak için şu hadis-i şerifi de görmek lâzım.
Yahya bin Said (ra) anlatıyor:
Hz. Peygamber (sav) bol sütlü bir deve hakkında: “Bunu kim sağacak?” diye sordu. Bir adam ayağa kalkmıştı ki, Resûlullah (sav) adama: “İsmin ne?” diye sordu. Adam: “Mürre (acı)” deyince ona: “Otur” dedi. Hz. Peygamber (sav) tekrar: “Bunu kim sağacak?” diye sordu. Bir başkası ayağa kalktı, ben sağacağım diyecekti. Hz. Peygamber (sav) ona da: “İsmin ne?” diye sordu. Adam: “Harb” deyince, ona da: “Otur” dedi. Resûlullah (sav): “Bu deveyi bize kim sağacak?” diye sormaya devam etti. Bir adam daha kalktı. Ona da ismini sordu. O da: “Ya’iş” (yaşıyor) cevabım alınca ona: “Sen sağ” dedi.(Muvatta, İstizan 24)
Resûlullah (sav)’ın açıklamalarına göre en güzel isim olarak adlandırılanlardan bazıları şunlardır: Erkek ismi olarak, Abdullah, Abdurrahman, Muhammed, peygamberlerin isimleri, ayrıca Haşan, Hüseyin ve diğer İslâm büyüklerinin isimleri tavsiye edilen isimlerdir. Kız isimleri olarak da, Aişe (Türkçemizde Ayşe deriz), Fatıma (bunu da Fatma olarak kullanırız), Zeynep, Hatice, Cemile, Zehra… gibi isimler güzeldir.
Anne ve babalar, çocuklanna isim koyarken anlamsız, hoş olmayan isimlerden kaçınmalıdırlar. İslâm dünyasında kullanılan ve anlamı güzel olan isimlere yönelmelidirler. Bugün her dinin kendine has bir takım isimleri vardır. Müslüman olduğunu iddia eden anne ve babalar da çocuklarının isimlerini bu doğrultuda vermelidirler.
İsim koymada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da, halk arasında Kur’an-ı Kerim’den isim bulma cehaletidir. Anlamı olmayan ya da anlam olarak kötüyü çağnştıran bir takım isimlerle ilgili olarak “Neden bu ismi koydun?” denildiğinde verilen cevap “Bu isim Kur’an’da var” olmaktadır. Meselâ, kızlar için kullanılmaya başlanan Aleyna (bizim üzerimize), Aleyke (senin üzerine), Kezban (yalancı) gibi isimler. Bu tür anlam ifade etmeyen isimlerden kaçınmak gerekir.