Yaşlı Kadınlarda Adet Bitimi, Belirtisi Ve Bunun Tesbiti

By | 8 Haziran 2015

yasli-kadinlarda-adet-bitimi-belirtisi-ve-bunun-tesbiti   Adet kesilmesi genellikle 45-55 yaşları arasında görülür. Buna “menopoz” denir. Bir kadın 50 yaşın üstünde ne kadar geç adetten kesilirse rahim kanseri riski de o kadar artar. 48-52 yaş civarında bir yıl adet görmediyse menopoza girmiş demektir. Eğer menopozdan sonra tekrar kanama başladıysa, arkasına ciddi rahatsızlıklar olabilir.
Kadın yaşlandıkça yumurtalıkları görevlerini yerine getirmemeye başlar. Zamanla yumurta oluşumu azalır, hormon oluşumu durur. Adetler giderek seyrekleşir ve biter.
Kesin bir süre verilmemekle birlikte bazen 10 yıl bazen beş yıl bazen de daha kısa sürer. Bu süreyi etkileyen bir takım etkenler vardır. Bunlar psikolojik durum, cinsel yaşam, sağlık durumu ve hormonlarının, sinir sisteminin ve bütün organlarının işleyiş durumları ve evindeki huzurudur. Kadının bünyesi de önemlidir. 55 yaştan sonra gelen kan adet değil özür kanıdır. Adet kesildikten sonra hamile kalma ihtimali yok kabul edilir.
Adet kesildikten sonra bir takım etkileri görülür. Bunlar hem fizyolojik hem de ruhsaldır. Bazen ani bazen de uzun aralarla adetten kesilirler. Bazen hiçbir etki görülmezken bazen sıcak basması, aşırı kanamalar, depresyon gibi etkileri de görülür. Adet tamamen kesildikten sonra görülen kanamalarda mutlaka doktora başvurulması gerekir. Normal bir şekilde adetten kesilen hanımlarda depresyon hali görülmez. Görüldüğü takdirde doktora başvurulmalıdır.
Esasında kadındaki ruhsal bozuklukların kaynağında kadının güzelliğini, gençliğini, ve cinsel anlamda bazı şeyleri yitirmekten kaynaklanan bir takım korkular vardır. Sağlam iradeli ve bilgili hanımlar bu ruhsal tepkilerin üstesinden gelebilirler. Bu dönemdeki hanımlar eşlerinin desteğine ihtiyaç duyarlar. Mutlu bir evlilikte zaten erkek böyle bir ilgiyi kendiliğinden gösterir. Ama ne yazıktır ki bi çok kadın bu ilgiden yoksun kalır. Menapoz kadını kısırlaştırsa da cinsel yönden zevk almasına engel teşkil etmez. Menopoz cinsel yönden kadına bir şey kaybettirmez.
Menopozdan kaynaklanan sinir bozukluklarına en iyi çare, kadının kendisini meşgul edici işlerle ilgilenmesidir. Sosyal hizmetlerle ilgilenmek, kitap okumak, ibadet, torunlarla ilgilenmek gibi…
Menopoz akıntısı: yumurtalıkların işlevlerini yitirmesinden sonra oldukça sık görülür. Menopoz dönemine giren kadınların çoğunda görülür. Biyolojik olarak bu akıntının nedeni şudur: yumurtalık faaliyeti durunca döl yolunda horrmonal olarak idare edilen yenilenme ve değişme işlemleri ortadan kalkmıştır. Döl yolu az kanlanmaya ve körelmeye başlar. Olması lazım olan şekerin yokluğundan dolayı dayanıklılığım kaybetmekte ve mikropların kolaylıkla üremelerine ve akıntıya neden olmaktadır.
Östrojen hormonunun yokluğundan kaynaklanan idrarda yanma ve kaşıntı gibi sorunlarda ortaya çıkar. Bunun tedavisi de östrojen hormonu desteği ile yapılabilir.