Vitir Namazı

By | 22 Ocak 2015

Vitir NamazıVitir Namazı
Cabir’den -Allah ondan razı olsun- rivayete göre dedi ki: Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu:
“Gecenin sonuna doğru kalkamayacağından korkan bir kimse, gecenin ilk saatlerinde vitri kılsın. Gecenin sonuna doğru kalkacağını ümit eden bir kimse ise vitrini gecenin sonuna doğru kılsın, çünkü gecenin sonuna doğru kılınan namaz meleklerce şahit olunan ve hazır bulunulan bir namazdır. Bu daha faziletlidir. (Müslim 1,520)
Hz. Ali’den -Allah ondan razı olsun- rivayet edilmiştir. “Vitir namazı farz namazlar gibi kesin bir şekilde emredilmiş bir namaz değildir. Fakat Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem onu sünnet kılarak şöyle buyurmuştur.
“Allah tektir tek olanı seçer. Ey Kur’an’ın sahipleri siz de vitir namazını kılınız.” (Ebu Davud, Vitir 1, Tirmizi, Vitir 2)
Hz. Aişe’den -Allah ondan razı olsun- rivayet edilmiştir. Ra-sûlullah sallallahu aleyhi vesellem gecenin her vaktinde vitir namazı kıldı. Bazen gecenin ilk vakitlerinde bazen gece yarısı bazen de gecenin sonuna doğru kılardı ve seher vaktinde vitir kılması sona ererdi. (Buhari, Vitir 2, Müslim, Mü- safirin 136)
İbni Ömer’den -Allah onlardan razı olsun- rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu: “Gece namazınızın sonunu vitir yapınız.” (Buhari, Salat 84, Müslim, Müsafirin 151)
Ebu Said el-Hudri’den -Allah ondan razı olsun- rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu: “Sabah namazı vakti girmeden vitiri kılınız.” (Müslim, Müsafirin 160)
Hz. Aişe’den -Allah ondan razı olsun- rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem Hz. Aişe validemiz önünde uzanıp yatar olduğu halde gece namazını kılardı son olarak vitri kılacağı zaman Aişe’yi de uyandırır o da vitir namazını kılardı. (Müslim, Müsafirin 175)
Müslim’den diğer bir rivayette, …Sıra vitir namazına gelince “Aişe kalk vitir namazını kıl.” diye emrederdi.
İbni Ömer’den -Allah Onlardan razı olsun- rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu: “Vitir namazını sabah vakti girmeden kılmaya bakınız.” (Ebu Davud, Vitir 8)