Teyemmüm ile İlgili Sorular – 7

By | 22 Eylül 2014

Teyemmüm ile İlgili Sorular1. Bir kimse abdest almaya ve teyemmüm etmeye gücü yetmese namaz yükümlülük durumu nasıl olur?

Bir kimse, hasta olsa veya abdest almaya da, teyemmüm etmeye de gücü yetmezse; ayrıca yanında da abdest aldıracak veya teyemmüm ettirecek kimsesi bulunmazsa İmameyne göre bu adam namaz kılamaz. Ayrıca, mahbus olup da, su ve temiz toprak bulamayan kimse de namaz kılamaz. Fakat elleri ve ayakları kesilmiş ve yüzü de yara olan kimse abdestsiz ve teyemmümsüz olarak namaz kılabilir.

2. Hasta olan bir kimseye bir başkası teyemmüm ettirse kimin niyet etmesi gerekir?

Hasta olan bir kimseye, bir başka kimse teyemmüm ettirmiş olsa niyet etmek teyemmüm ettirenin değil, edenin vazifesidir.

3. Teyemmüm ederken zi’arm yani kulakla sakal arasında kalan beyaz yerin meshedilmesi gerekir mi?

Teyemmüm ederken zi’arm yani kulakla sakal arasında kalan beyaz yerin meshedilmesi şarttır.

4. Hasta olan bir kimse suyu bulduğu halde, hastalığı sebebiyle suyu kullanamazsa teyemmüm edebilir mi?

Bir kimsenin bizzat kendisinin suyu kullanmaya gücü yetmez ve kendisine su ile abdest aldıracak birisi de bulunmazsa bu kimse teyemmüm eder. Fakat, bir hizmetçisi bulunur veya suyu dökmek üzere bir ücretli tutar veya yardım istediği zaman kendisine yardım edecek biri olursa o kimsenin teyemmüm etmesi caiz olmaz. Çünkü o kimse suyu kullanmaya gücü yetecek durumdadır.

5. Hazır olan bir cenazenin namazını kendisi abdest alıncaya kadar kılınacağından korkan kimse ne yapar?

Cenaze namazı kılmak için abdestli olmak şarttır. Hazır olan bir cenazenin namazının, kendisi abdest alıncaya kadar kılınacağından korkan bir adamın, cenazenin sahibi değilse, teyemmüm etmesi caizdir.
Fakat kendisi cenazenin sahibi ise, teyemmüm etmesi caiz değildir. (Bak, 341)