Teyemmüm ile İlgili Sorular – 4

By | 22 Eylül 2014

Teyemmüm ile İlgili Sorular1. Toprağın dışında toz ile teyemmüm caiz olur mu?

Toz ile teyemmüm caizdir. Toz ile teyemmüm yapılırken eller, elbiseye veya üzerinde toz bulunan temiz bir keçeye, yastığa veya bunlara benzeyen herhangi temiz bir şeye vurulur, bu vuruşta ellere toz isabet ettiği zaman teyemmüm edilir. Hatta bir kimse elbisesini, toz yükselene kadar çırpar ve ellerini havada olan toza kaldırarak ellerine isabet eden toz ile teyemmüm edebilir.Bir kimsenin ellerine ve yüzüne toz isabet etse, teyemmüm niyetiyle onunla meshederse, bu caiz olur, meshetmez ise caiz olmaz.

2. Meshetmek için ellerinde toz eseri gözükmesi şart mıdır?

Bir kimse ellerini buğday, arpa ve benzeri şeylerin üzerine koymuş olsa ve bu suretle ellerine toz bulaşsa, bu tozun eseri görünmekte ise onunla teyemmüm caizdir.Fakat ellerinde toz eseri görülmezse teyemmüm caiz olmaz.

3. Pis olan elbisenin tozu ile teyemmüm caiz olur mu?

Pis olan elbisenin tozu ile teyemmüm caiz olmaz. Ayrıca bir yere pislik isabet etse ve sonra o yer kurumuş olsa da, orada pislik eseri de kalmasa bile o yerde teyemmüm etmek caiz olmaz.

4. Teyemmüm ederken kaç parmakla meshedilir?

Teyemmüm esnasında azalan meshederken üç parmaktan daha az parmakla meshetmek caiz değildir.
Nitekim abdest alırken de başa veya mest üzerine meshederken, üç parmaktan daha az parmak kullanarak meshetmek de caiz değildir.