Tesbih Namazı Nedir,Nasıl Kılınır?

By | 9 Mayıs 2015

tesbih-namazi-nedirnasil-kilinir   Sevabı çok olan bu nafile namaz, haftada bir, ayda veya yılda bir defa kılınır. Mekruh vakitlerden başka her vakitte kılınabilir.
Bu teşbih namazını bir kimse ömründe en az bir kere dahi olsa kılmalıdır. Teşbih namazı dört rek’attir.
Teşbih namazı şöyle kılınır. Önce “Niyyet ettim Allah rızâsı için Teşbih namazına” diye niyet edilir. Iftitah tekbirini aldıktan sonra “Sübhaneke”yi okur, sonra 15 kere “Sübhânellahi velhamdülillahi ve lâ ilâhe illahü vellahü ekber” denir. 15 incide “Ve lâ havle vela kuvvete illa billahil-aliyyil aziym” diye ilave edilir.
Bundan sonra “Eûzü Besmele” ile “Fatiha” ve bir sure okunur. Yine 10 kere “Sübhanallahi velhamdü lillahi… ve lâ ilâhe illallahü vellahü ekber” denir. 10 uncuda “Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billahil aliyyil-aziym” der ve rukûa gidilir. Rükû teşbihi okunur, yine rukûda iken, 10 kere aynı “Sübhanallahi vel hamdü lillahi…” okunur. “Semiallahü limen hamideh” deyip doğrulunur. Yine ayakta iken 10 kere “Sübhanallahi” okunur. Sübhanallahi… bitince secdeye gidilir. Secdede secde teşbihi üç kere söylenir, sonra “Sübhanallah…” teşbihi 10 kere okunur. Secdede doğrulur oturulur, yine aynı “Sübhanallah” teşbihi 10 kere okunur. Sonra tekbir ile ikinci secdeye varılır, üç kere “Sübhane rabbiyel-âla” denir ve yine 10 kere “Sübhanallahi” teşbihi okunur. Sonra tekbir ile ayağa ikinci rek’ata kalkılır. Ve birinci rekatta okuduğumuz “Sübhanellahi” teşbihi 75 kere okunmuş olur.
Birinci rekat kılındığı gibi diğer rekatlarda kılınır ve böylece 300 defa “Sübhanellahi velhamdülillahi ve lâ ilâhe illallahü vellâhû ekber” demiş oluruz. Böylece dört rak’at teşbih namazını bitirmiş oluruz.