Temiz İken Pamuk Kullanmak

By | 14 Ekim 2014

pamuk-kullanma-ve-abdestAbdestini uzun sure korumak için kadınların pamuk kullanması doğru mudur? Değilse ne yapmalıdırlar?
Kadının ön uzvundan beş türlü akıntı gelir, idrar, adet kanı, nifas (loğusalık) kanı, istihaza (hastalık) kanı ve kan karışık olmayan beyaz ya da renksiz akıntı. Bunlardan ilk dördü için pamuk (tampon ya da kürsüf) hükmü değiştirmez. Mesela hastalık kam akıntısı bulunan bir kadın pamuk (tampon) kullanıp bu özür kanını bir süre kesmekle özürlü olmaktan çıkmaz. Beyaz ya da renksiz akıntıya gelince; bu hemen hemen bütün kadınlarda bulunan ve normal sayılması gereken bir durumdur. Ancak bulunması halinde abdesti de bozar. Evlenmiş olanlarda bekarlara oranla çok daha fazla bulunur. İşte diğer dördü¬nün aksine, bu akıntı tamponla önlenirse, özürlü sayılmadan kişi abdestini korumuş olur ve dilediği vakit, dilediği kadar namaz kılabilir. Bu konuda fıkıh kitaplarımızda, şu bilgiler vardır: “Kürsüf kadının organının (fercinin) ağzına koyduğu pamuk vb. bir şeydir. Bakirenin sadece adet günlerinde, evlilik geçirmiş olanın ise hem adet, hem de temizlik günlerinde kullanması müstehap anlamında sünnettir… Evlilik geçiren için adet günlerinde sünnet, diğer günlerinde ise müstehaptır da denmiştir… Adet günlerinde kullanılması halinde misk gibi güzel bir koku ile kokulandırılıp böylece ağır kokuların gizlenmesi de sünnettir. Organın iç kısmına kadar sokulması mekruhtur. Böyle bir şeye ihtiyaç duymayanın bunu kullanma zorunluluğu yoktur. Akıntı olmadığından emin ise onsuz da namaz olur…
Kullanılışına gelince: Kadın abdest almaya hazır hale geldiğinde bir parça sterilize hidrofil pamuğu iç ferce ulaşmayacak şekilde yerleştirir. Yıkanacağı zaman ise önce küçük bir parça koyup akıntıyı kesmiş ve küçük olduğu için pamuğu kullandığı su ile ıslanmaktan da korumuş olur. Yıkanması tamamlanınca koyduğu pamuğun üze- ı iıif bir parça daha ilave eder. Abdestli iken çıkarılan pamuğun üzerinde akacak kadar akıntı birikmişse, pamuğun çıkması ile abdesti  bozulmuş olur. Bu durumda pamuk olmasaydı dışarı çıkmayacak i »ular çok az bir ıslaklık olursa, Allahu alem, abdesti bozulmaz. Bunlar temizliği azami ölçülerde gerçekleştirmek için önceleri bulunan çarelerdir. Yani dinin istediği, temizliktir, pis olan şeylerden “I.ıbildiğince uzak durmaktır. Öncekiler bunu böyle sağlamışlardır. Şimdilerde ise daha kullanışlı pedler vardır.