Sürme Çekmek

By | 17 Ekim 2014

surme-cekmek-Gözlere sürme çekmenin temelleri neredeyse insanlık tarihinin başlangıcına kadar gitmektedir. İslamiyette ise sürme çekmek sünnet olduğu için çok önem kazanmıştır. Bir çok Hadis-i Şerif’te sürme çekmenin sünnet olduğu bize bildirilmiştir.

Ahmed b. Hanbel’in bu husustaki rivayeti şöyledir;
“Resûlüllah (a.s.) her gece uyumadan önce gözlerine sürme çeker­di; her gözüne üç defa mil ile sürerdi.”

İbn Abbas (r.a.)’dan yapılan rivayette demiştir ki:
“Resûlüllah (a.s.) Efendimiz’in bir sürmedanlığı vardı, hemen her gece onunla üç defa şuna, üç defa da buna (sağ ve sol gözüne) sürme çekerdi.”

Ebu Davud’tan rivayetle ;

“Sürmenizin iyisi Ismid`den olandır. O gözü cilalar, tüyü bitirir.”

sürme-cekmekHadislerle sabit olduğu üzere sürme çekmek sünnettir.

Ayrıca Peygamber Efendimizin gözlere sürme çekmenin faydalı olacağına dair beyanlarının olduğuda bildirilmiştir. Günümüzde de sürme incelendiği zaman bazı faydaları bulunmuştur. Gözlere sürme çekmenin faydalarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Sürme çekmek gözü zararlı güneş ışınlarından korur,
  • Fazla ışığa karşı gözün yorulmasını önler, ışığı emer.
  • Kipriklere vitamin sağlayarak dökülmesini önler ve uzamalarına sebep olur.

Dinimizde gözlere sürme çekmek hem kadın hemde erkek için caizdir, hiç bir mahsuru yoktur. Gözlere sürme çekmek bayanlara süs niteliği taşıdığı için bayanların sürme çekmek konusunda dikkat edecekleri husus yabancı erkeklere göstermemeleri olmalıdır.

Sürmenin bir çok çeşidi vardır kozmetik olarakta sürme çeşitleri çoğalmıştır. Dini açıdan “ismid” adı verilen sürme ve taştan yapılan sürmeler tavsiye edilmiştir.