Şeytan Taşlama ile İlgili Sorular – 3

By | 30 Eylül 2014

seytan-taslama-ile-ilgili-sorular1. Şeytan taşlamada atılacak taşlar nereden temin edilmelidir?

Cemre taşlarını Müzdelife’den almak veya yolda toplamak müstehaptır. Cemrenin yanındaki taşlar alınıp atılmaz. Atılacak taşların yıkanmış olması iyidir. Pis olduğu kesin bilinen taşları atmak caiz ise de, bu mekruhtur. Ayrıca, büyük bir taşı alıp parçalayarak, onu yetmiş parçaya bölmek mekruhtur. Mekke’den de toplanabilir.

2. Şeytan taşlamada taşlar nasıl atılır?

Şeytan taşlamada uygun olanı; taşı, sağ elin başparmağı ile şehadet parmağı arasına alıp böylece atmaktır. Ayrıca, taş atan kimse ile cemre arasında beş arşından fazla bir mesafenin bulunması mekruhtur. Taşları atmayarak, cemrenin yanına koymak caiz değildir.

Şafiî Mezhebine göre şeytan taşlama konusunda şu hususlar sünnettir:

* Şeytan taşlamak için her gün gıısül abdesti almak,

* Mümkünse taşları sağ eli ile atmak,

* Atılacak taşlara bir necasetin bulaşma ihtimali bulunduğundan onları su ile yıkamak

* Her cemreye atılacak yedi taşı aralıksız atmak.

3. Taş atılacak yerler nerelerdir?

Taş atılacak yerler şunlardır:

1. Cemre-i Ulâ (Birinci Cemre / küçük şeytan)
2. Cemre-i Vüstâ (Orta Cemre / Orta şeytan)
3. Cemre-i Akabe (Büyük Şeytan)

4. Atılan taşlar nereye düşmeli?

Uygun olanı, atılan taşların akabenin yanma veya yakınma düşmesidir. Taşların uzağa düşmesi caiz olmaz. Atılan taş birisinin sırtına düşüp orada kalırsa, yerine başka taş atmak gerekir.

5. Atılan taşların sayısı kaçtır?

Her cemreye yedişer taş atılır. Cemrenin birine, yedi taşı bir defada atan kimse, tek bir taş atmış gibi olur. Bundan sonra ayrı ayrı altı taş daha atması gerekir. Yediden fazla taş atmış olsa bunda bir mahzur yoktur.

Şafiî Mezhebine göre; şeytan taşlamada atılan taşların yedi adet olduğu konusunda kesin kanaate sahip olmak şarttır Eksik sayıda taş atıldığı şüphesine düşülürse, taşların sayısı yediye tamamlanır. Bu mezhebe göre, her cemreye yedi taş atmak şarttır.