Safer Ayı Hakkında Bilgi

By | 23 Kasım 2014

cubbeli-ahmet-safer-ayi-kitap

safer-ayı-hakkında-bilgiSafer ayı hakkında bilgi;

Safer ayı, kameri ayların İkincisidir. Bu ayda çok bela ve musibetin indiğine inanılır. Bütün günler ve aylar Allahü Teâlâ’ya ait zaman dilimleri olduklarından, kendi başlarına fayda ve zarar verebilecek şeyler değillerdir. Bunlarda ola­cak musibetler gün veya aydan dolayı değil de, Allahü Te­ala’nm takdiriyle olduğu bilinmelidir. Gerçi Allahü Teâlâ, insanı her an imtihan etmektedir. Öyle ise, bize düşen vazife, her halükarda sabredip, başa gelecek olan bela ve musibetin imtihan için geldiğini ve Allah’a tevekkül etmek gerektiğini unutmamalıyız.

Safer ayı hakkında bilgi;

Bu ayın bela ve musibet ayı olmasına sebep olarak da şöyle denilir: ‘Allahü Teâlâ, Ad kavmini şiddetli bir kasırgayla Safer ayının sonundaki Çarşamba sabahından başlayıp di­ğer Çarşambanın akşamına kadar süren yedi gece, sekiz gün hakkında: «Biz, uğursuz günlerde onlar üzerine dondu­rucu bir kasırga gönderdik.»[11

Yine böylece Rabbimiz Ad kavminin helakine sebep olacak kasırganın başladığı gün hakkında:

«Gerçekten Biz, uğursuzluğu süregelen bir günde onlar üzerine dondurucu bir kasırga yolladık» buyurmuştur. Görüldüğü üzere; bu ayeti kerimede belli bir günden bahse­dilmekte ve bu günün uğursuzluğunun sürekli olduğu belir­tilmektedir. “Bu hangi gündür?” diye sorulursa, tabi ki Çarşamba günüdür. Fussilet Suresi, 16 2 Kamer Suresi, 19

Rivayet edildi ki: “Bir kere Resulullah {Sallallahü Aleyhi ve Sellem)e günler hakkında soru sorulurken, Çarşamba’dan konu açıldığında: ‘Uğursuz (bela ve musibetin olacağı bir) gün buyurmuş, sebebi sorulunca da:

“Allahü Teâlâ, firavunu ve kavmini o gün de boğmuş, Ad ve Semud kavinılerini de o gün helak etmiştir

Demek ki, sadece Ad kavmi değil, birçok kavinin helaki Çarşamba günü gerçekleşmiştir.

Bu hadisi şeriflerde Çarşamba gününün uğursuzluğundan bahsedilmesi ise, korkutma ve uyarı niteliği taşımakta olup: ‘Sizden önce geçen kötü ümmetlerin tamamına azapların bu­gün inmesinden etkilenerek, bugünün helakinden sakının, bu­nun için de günahlarınıza pişman olarak Allah’a karşı tövbe edin ki, helak edilen ümmetlerin başına gelenin bir benzeri bu günde size isabet etmesin’ manasına gelmektedir.safer-ayı-hakkında-bilgi-

Safer ayı hakkında bilgi;

Rivayet edildi ki. “Bu ay bozguncular için kötü, iyiliğe çalı­şanlara değil. Çünkü Resulullah {Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Hendek savaşında kâfirlere karşı Pazartesi, Salı ve Çarşam­ba günü bozguna uğraması için duada bulundu. Çarşamba günü ikindiye yakın duası kabul edildi. Bundan anlaşılıyor ki, bu hayırsızlık, zikir ve dua ile meşgul olanlar için hayra dönebilir.

Ad kavminin peygamberi olan Hud (Aleyhisselâm) ve mü­minler hakkında kurtuluş günü olan Çarşamba, kâfirlere pek uğursuz geldiği gibi, Resulullah {Sallallahü Aleyhi ve Sel­lem)için hayır olmuştur.

Bu görüşlere dayanılarak Safer ayının bilhassa son Çarşamba gününde muhtemelen isabet edebilecek musibetten korunmak için bu günde kılınacak namaz ve dualar tavsiye edilmiştir.