Sabah Namazının Farzı Nasıl Kılınır?

By | 2 Ağustos 2015

sabah-namazinin-farzi-nasil-kilinirSabah Namazının farzı da sünneti gibi kılınır. Çünkü her ikisi de iki rekatlı bir namazdır. İki rekatlı bir namazın kılınışı hiç değişmez. Sabah namazının sünnetinin kılınışını da yukarıda öğrenmiştik.
Farz ile sünnet arasındaki değişiklik niyetlerdedir. Sünnet kılınırken sünnetine, farzı kılınırken de farzına diye niyet edilir.
Sabah Namazının Farzına Niyet:
İlk önce Sabah namazının sünneti kılınır. Sünnetin kılınışını yukarıda geçen satırlarımızda açıkladık. Sünnet bittikten sonra ayağa kalkar, (erkekler kâmet getirir, kadın getirmez. Kamet bitince):
“Niyet ettim, Allah rızâsı için, sabah namazının farzını kılmaya” der ve Tekbirle (Allâhü Ekber) diyerek, eller (namaz bağlanışı gibi) bağlanır. Ve “Sübhâneke” duâsından okumaya başlar ve namaz hareketlerini sırasıyla yapar, ikinci rekatın sonunda oturup selâm vererek bitirir. Aynen sünnetinde anlattıklarımız yapılır.
Felak Sûresi:

Kul e’uzü biRabbil’felak M in şerri mâ halak Ve min şerri gâsikın izâ ve kab  Ve min şerrin nef- fasâti fü’ukad  Ve min şerri hâsidin izâ hased
Nâs Sûresi;“Kul e’ûzü biRabbin’nâs , Melikin’nâs. İlâhin’nâs , Min şerril uesuâsil hannâs . Ellezîyüues visüfî sudûrin’nâs . Minel cinneti uen’nâs .”

Dört rek’atlı farz namazlann birinci oturuşunda yalnız “Ettehiyyâtü” okunduktan sonra hemen ayağa kalkılır.
Son iki rek’atmda “Besmele” çekilerek yalnız Fâtiha okunur. Başka Sûre veya âyet okunmaz.
Dört rek’atlı te’kitli sünnetlerin, dört rek’atlı farzlardan farkı, son iki rek’atta Fâtiha’dan sonra sûre veya âyet okunmasıdır.
Dört rek’atlı, te’kitsiz sünnetlerin te’kitli sünnetlerden farkı, fazla olarak birinci oturuşta “Ettehiyyâtü”den sonra “Salevâtlar”m okunması ve üçüncü rek’at başında, “Sübhâneke ve EûzüBesmele” okunmasıdır.
Akşam namazının üç rek’at farzının, üçüncü rek’atında yalnız Fâtiha okunur.