Ramazan’da Allah’a Hayır Ameller Takdim Ediniz

By | 1 Aralık 2014

ramazan ayı ve önemiUbade bin Samit’ten (ra): “Rasûlüllah (sav) Ramazan ay’ının yeni girdiği bir gün şöyle buyurdu:

“Size bereket ayı Ramazan geldi. Bu ayda Allah sizi kuşatıp rahmetini indirir. Günahları bağışlayıp, duaları kabul eder. Allah bu ayda sizin hayır hususunda yarışmanıza bakar ve sizinle meleklerine karşı iftihar eder. Allah’a hayır ameller takdim ediniz. İsyankârlar ve günahkârlar, bu ayda Allah’ın rahmetinden mahrum olan kimselerdir.”

“Yüce ve mübarek bir ay’ın gölgesi üzerinize düştü”

İbn Hüzeyme’nin naklettiğine göre Selman (ra) şöyle anlatmıştır:

Rasûlüllah (sav) bir Şaban ayının son gününde bize şöyle hitab etti:

“Ey insanlar! Yüce ve mübarek bir ay’ın gölgesi üzerinize düştü.

O ayda bir gece vardır ki bin aydan daha hayırlıdır. Allah o ayda oruç tutmayı farz kıldı. Geceleyin ibadet yapmayı (teravih kılmayı) nafile kıldı. O ayda bir hayır işleyen kimse diğer aylarda bir farz işlemiş gibi olur. O ayda bir farz işleyen ise diğer aylarda yetmiş farz işleyen gibidir. O, sabır ay’ıdır, sabrın karşılığı ise Cennettir. O, yardımlaşma ay’ıdır. O ayda mü’minin rızkı bollaştırılır. O ayda kim bir oruçluyu iftar ettirirse bu, günahlarının bağışlanmasına ve Cehennemden kurtulmasına sebep olur. Aynı zamanda oruçlunun sevabı kadar sevap verilir. Oruçlunun sevabından da bir şey eksilmez.” Ashab; “Ya Resulallah! Hepimiz oruçluyu iftar ettirecek bir şey bulamıyoruz” deyince Rasûlüllah (sav) şöyle buyurdu:

“Allah bu sevabı, oruçluyu kuru bir hurma ile veya bir yudum su ile ya da bir yudum süt ile iftar ettirene de verir. O öyle bir aydır ki; başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu da Cehennem ateşinden kurtuluştur. O ayda köle ve hizmetçilerinin yükünü hafifleten kimseyi Allah bağışlar ve Cehennem ateşinden kurtarır.”

‘Bir kimse Ramazan ayında hayırlı işler ve faydalı amellerde muvaffak olursa, bu muvaffakiyeti bütün sene boyunca devam eder. Şayet bu ay, dağınıklık ve perişanlık içinde geçerse sene boyunca, dağınıklık ve perişanlık sürer. Bu bakımdan mümkün olduğu kadar bu ay içinde derlenip toparlanmaya çalışmak lâzımdır. Bunun için de bu ayı ganimet bilmelidir. Allah (sübhânehû ve teâlâ hazretleri), bu gecelerin her birinde, cehennem azâbına müstehak olmuş binlerce kimseyi âzâd eder. Bu ay içinde Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar zincire vurulur ve rahmet kapıları açılır.”