Rahle

By | 24 Aralık 2014

rahle-Rahle Kuran-ı Kerim’i rahat okumak için tasarlanmış alçak, küçük sehpadır. Rahle özellikle Kuran-ı Kerim’e olan saygıdan O’nun yere konularak okunmasını engellemek için üretilmişlerdir. Ayrıca uzun Kuran okumalarında kolların ağrımaması, daha rahat Kuran okunması içinde rahle kullanılmaktadır. Bunun dışında Kuran okurken yer değiştirme gereken durumlarda bu iş rahle sayesinde çok daha kolay olmaktadır.

Rahle özellikle Osmanlı devleti zamanında çok kullanılan bir eşyaydı. Camiler çok sayıda rahleye ev sahipliği yapmaktaydılar. Okullarda sıra olarak rahle kullanılırdı. Ayrıca her evde 1 adet rahle muhakkak bulunurdu. Bunun sebebi halkın büyük bir Kuran okuması ve Osmanlı rahledevletinin Kuran’ı bir yaşam biçimi olarak görmesinden kaynaklanıyordu.

Günümüzde de rahle cami malzemelerimden biridir. Camilerde, Kuran kurslarında ve bazı evlerde hala rahle kullanılmaktadır. Rahle eskiye oranla çok farklı çeşit ve malzemelerden üretilmektedir.

Klasik rahlelerin yanı sıra artık sandıklı rahleler, diz üstü rahleler, ayaklı rahleler ve masa üstü rahlelerde üretilmekte ve oldukçada rağbet görmektedir.

Rahle malzeme olarak genellikle ahşaptan imal edilmektedir. Ağaç türü olarak ceviz ağacı, çam ağacı ve meşe ağacı genellikle rahle yapımında kullanılmaktadır.

Bunun dışında son zamanlarda plastik rahlelerde üretilmektedir. Hem uygun fiyatlı hemde hafif olan plastik rahlelerde beğenilerek kullanılmaktadır.

Tüm Rahle çeşitlerini ihvan.com.tr online alış veriş sitesinden taksitli ve kapıda ödeme seçenekleri ile sipariş verebilirsiniz.