Peygamber Efendimizin, Üç Yılı Ambargo Altında Geçti

By | 15 Ağustos 2015

peygamber-efendimizin-uc-yili-ambargo-altinda-gectiBir de Peygamber Efendimiz ve akrabaları ile Müslümanlara uygulanan ve üç yıl süren ekonomik ambargo vardır ki o dönem, İslam düşmanlarının vahşet ve zulmünün şiddet ve derinliğini ortaya koyan, insanlığın yüzkarası bir fotoğraftır. Bugün de dünyanın değişik bölgelerinde Müslümanlara reva görülen zulüm ve uygulanan ambargolar, sanki o günün bir yansıması ve yankısıdır. Bu demektir ki Ebu Cehiller, Ebu Lehebler her dönemde vardır ve iman ve küfür mücadelesi devam ettiği sürece de var olacaklardır. Tıpkı Ebu Bekir, Ömer, Ali ruhlu yiğitler olduğu gibi.
Boykotu uygulayanların tek hedefi vardı: Peygamber Efendimizi davasından vazgeçirmek. Ne mümkün! Yürekten Kainatın Sahibine inanan gerçek iman sahibi bir insanı davasından hangi l op, hangi tüfek ve hangi ambargo vazgeçirebilir? Hele bu insan, Kainat’m Efendisi Hz. Muhammed (sav) ise, lime lime doğranacağını bilse bile davasından bir I ek adım geri atması mümkün müydü?
Aç bırakmışlardı, susuz bırakmışlardı, çarşıyı ve pazarı yasaklamışlardı. Sevgili annemiz Hz. Hatice tüm varlığını seferber etmişti. Hz. Kbu Bekir servetini ortaya dökmüştü, yine de ambargoya tabi tutulan Müslümanların ihtiyaçlarını karşılayamamışlardı. Dile kolay, tam üç yıl…Çocukların gökleri inleten feryadı mı, önemli değildi onlar için… Kalpleri mühürlenmişti çünkü; şefkat nedir, acıma nedir, çocuk nedir unutmuşlardı. Kız çocuklarını acımasızca elleriyle diri diri kuma gömenlerden şefkat beklenebilir miydi?
Ambargo altındakileri, hapsettikleri bölgeden çıkarmadıkları gibi, acıyıp akrabalarına bir lokma ekmek götürmek isteyen kendi yandaşlarının bile birer eşkıya gibi yolunu keserek engel oluyorlardı.
Ekmek yerine ağaç yaprakları, orada burada ele geçirdikleri deri parçalarını yemeye başlamışlardı Müslümanlar, ama imanlarından asla vazgeçmemişlerdi, vazgeçmeyeceklerdi de…
Derken Yüce Allah imdatlarına yetişti yine…O’nun dinini ve Peygamberini korumaya çalışanların imdadına nasıl yetişmezdi ki! Müşrik liderlerin imzalayıp Kabe’ye astıkları boykot kararlarının yazılı olduğu nesneye güveleri musallat etti ve bunu Peygamberine bildirdi. Güveler, sadece “Allah” adının bulunduğu yere ilişmemişti. Peygamber Efendimiz bunu amcası Ebu Talib’e iletti. Ebu Talib müşrik liderleri
çağırdı ve:
– Gidin bakın yazdığınız yazıya… Allah, ona güveleri musallat etmiş ve sadece “Allah” isminin bulunduğu yer sağlam kalmış. Eğer dediğim doğru çıkmazsa, ben Yeğenimden desteğimi çekeceğim ve sizi onunla baş başa bırakacağım, dedi.
Bakmışlardı ve durum aynen Peygamber Efendimizin haber verdiği gibiydi.
Ambargoyu sürdürmenin bir anlamı kalmamıştı onlar için artık. Yokluğa, açlığa, susuzluğa, hastalıklara karşı üç yıl direnen Peygamber Efendimiz ve Müslümanlar, gerekirse bir üç yıl, bir üç yıl daha direneceklerdi, ama dinlerinden ödün vermeyeceklerdi. Bunu anlamışlardı İslâm düşmanları.
Ve ambargoya son vermişlerdi.