Orucun Hikmetleri, Faydaları

By | 12 Mayıs 2015

orucun-hikmetleri-faydalari    Oruç Allah (cc)’ın emiridir. Allah Tealâ (cc) bize emrettiği için başka zamanlar bize helâl olan bazı işleri oruçlu bulunduğumuzda yapmıyoruz.
Orucun hikmet ve faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
1) Ramazan ayı mukaddes bir aydır. Allah (cc), kullarından, bu ayı ibâdetle geçirmelerini, Allah (cc)’a yaklaşmak için gayret göstermelerini istemiştir. Yemek sofrasında ve benzeri keyifli zamanlarda bunların olması mümkün değildir. Bu bakımdan, Ramazan ayı, ibâdet etmek ve Allah (cc)’a yaklaşmak için en uygun zamandır.’
2) Oruç, Allah (cc)’m murakabesi için mu minin kalbini uyanık tutar. Oruçlu kimse, bir müddet sonra açlık ve susuzluk hisseder. Nefsi, yemeye ve içmeye meyleder. Fakat oruçlu olduğunun şuurunda olması buna engel olur.
Oruçlu olan kimse, nefsinin diğer arzu ve isteklerine de mani olur. Bunu da Allah (cc)’m emrini yerine getirmek için yapar. Allah (cc)’ın murakabesi altında olduğunun şuuruna varır ve daima Allah (cc)’ı anmış olur.
3) Sene boyunca yemek yediği için hisler dumura uğrar ve nefsin azmasına sebep olur. Her iki durum da müslüman için uygun değildir.
4) Müslümanların birbirlerine sevgi ve merhamet göstermeleri toplum için önemlidir. Zengin, açlığın acısını tatmadıkça, felaketlerini hissetmedikçe, fakire gerektiği gibi merhamet edemez. Fakat Ramazan ayı, zengine fakirlik şuurunu veren, onu elem ve yoksulluğun da fakirle beraber yaşamaya sevkeden bir aydır. Bu bakımdan, zenginlerin kalbine şefkat ve merhamet duygularını yerleştiren, fakirlere yardım etmeye sevkeden bir ibâdettir oruç.