Örtünün Vücud Hatlarını Belli Etmemesi

By | 29 Nisan 2015

ortunun-vucud-hatlarini-belli-etmemesi    Elbisenin altını gösterir tarzda şeffaf olmaması gerekir. Örtünün sık dokun­muş ve altını göstermeyen bir kalınlıkta olması gerekir. Cildin rengini göstere­cek kadar ince olan elbise ile avret yeri örtülmüş sayılmaz. Bu yüzden derinin beyazlığı ve kırmızılığı belli olan bir elbise ile namaz olmaz.

Bir gün, Esma binti Ebu Bekir (r.anh), üzerinde ince bir elbise olduğu hal­de Resulullah (sav)’ın yanma girmişti. Bunun üzerine Resulullah (sav) yüzünü ondan çevirdi ve şöyle dedi:

“Ey Esma! Kadın hayız yaşma girdi mi ondan sadece şunun ve şunun (yü­züne ve ellerine işaret etti) dışında hiçbir yerinin görünmesi doğru değildir.”

Dihyetü’l-Kelbî (ra) şöyle anlatıyor:

Resulullah (sav)’a (Mısır’dan) keten kumaş getirilmişti. Bana bir parça verdi ve: “Bunu ikiye böl, bir parçayı kendine gömlek yap, diğerini de hanımına ver. Bununla kendine elbise yapsın” buyurdular. Ayrılmak üzereyken bana: “Hanımı­na söyle, bunun altına bir astar koysun da bedeninin şeklini belli etmesin” diye buyurdular.

Bu hadiste kumaşın vücudun şeklini belli etmemesi ve yine vücudun rengi­ni göstermemesi gerektiği belirtiliyor,

Dinimizin getirdiği ölçüler içinde kıyafetlerine dikkat etmeyen, ince veya dar elbiselerle insanların arasında gezinen, erkeklerin gözlerini kendilerine çevirme­lerine sebep olan kadınlarla ilgili olarak Resulullah (sav) şöyle buyurmaktadır: “Ateş (cehennem) ehlinden iki sınıf vardır ki, henüz onları (dünyada) gör­medim: Yanlarında sığır kuyruğu gibi bir şeyler taşıyıp onu insanlara vuran in­sanlar; giyinmiş, çıplak kadınlar ki, bunlar Allah’a itaatten dışarı çıkmışlardır Bunlar, başkalarını da baştan çıkarırlar. Başları deve hörgücü gibidir. Bu kadın­lar cennete girmek şöyle dursun, kokusunu dahi alamayacaktır. Halbuki onur, kokusu şu kadar uzak mesafeden duyulur.” (Müslim, Cennet 53)

Bu hadislerden anlaşılan, kadınlar namazlarını kılarken tesettüre dikkat et­melidir. Başörtülerini takmalı ve bütün bedenlerini örten, ince ve dar olmayan kıyafetlerle namazlarını kılmalıdırlar.

Dışarıya çıktıklarında ise, âyet-i kerimede de belirtildiği gibi bir dış elbise gi­yinmelidirler. Bu elbiseleri ise; ince, şeffaf ve dar olmamalı, bütün bedeni kapla­yacak nitelikte olmalıdır.

Vücudun siyah veya beyazlığını gösterecek şekilde naylon veya ince bir ku­maştan bir elbise giyinip dışarıda gezmek haramdır. Ahlâkın bozulmasına neden oldukları gibi, fitne ve fesada da sebep olmaktadırlar. Namusuna ve şerefine düş­kün hiç kimse böyle bir elbiseyle gezemez.