Örtünün Erkek Kıyafetine Benzememesi

By | 29 Nisan 2015

ortunun-erkek-kiyafetine-benzememesi    Allah Teala (cc) insanları değişik özelliklerde ve karakterlerde yaratmıştır. Kadın ve erkek birçok yönden birbirlerinden ayrılırlar. Süslenmek, güzel görünmek, güzel giyinmek ve beğenilmek kadının ruhunda vardır. Bundan dolayı kadınların ve erkeklerin tesettür ölçüleri ayrı ayrıdır. Hangi toplumda olursa olsun erkeğin giydiği bir kıyafeti kadının giyinmesi, ya da kadına ait bir kıyafeti erkeğin giyinmesi hoş karşılanmaz. Zaten böyle bir kıyafet değişikliğine giden insanın ruhî problemlerinin olduğu anlamı çıkarılır.
Resulullah (sav), hal, hareket, giyim ve bedenen erkeğe benzemeye çalışan kadına ve kadına benzemeye çalışan erkeğe lânet etmiştir. Bu konuyla ilgili hadislerde şöyle buyurulmaktadır:
“Kadınlardan erkeklere benzeyenlerle, erkeklerden kadınlara benzeyenler bizden değildir.” (Buharı, Libas 61)
Abdullah b. Abbas (ra) anlatıyor:
“Resulullah (sav) erkekleşen kadınları ve kadınlaşan erkekleri lanetledi ve “onları evlerinizden çıkarın” buyurdu.” (Buharı, Libas 62).
Resulullah (sav) bir başka hadisinde şöyle buyurmaktadır:
“Üç kimse vardır ki, kıyamet günü Allah onlara rahmet nazarıyla bakmaz: Anne ve babasının hukukuna riâyet etmeyen kimse, erkekleşen kadın ve deyyus kimse.” (Nesaî, Zekat 69)
Kadınla erkeklerin fıtratlarına aykırı hareket etmesi, giyiminde, hal ve hareketlerinde karşı cinse benzemeye çalışması bir rahatsızlık belirtisidir. Kadınlar gibi hareket eden, onlara özenen bir erkekten hiçbir kadın hoşlanmaz. Yine kadınsı özellikleri terk edip erkek gibi davranmaya çalışan bir kadından da hiçbir erkek hoşlanmaz.