Namazın Sünnetleri Nelerdir?

By | 2 Ağustos 2015

namazin-sunnetleri-nelerdir-21) Her namaza başlarken, Vitir Namazı Kunut Tekbirinde, Bayram Namazı tekbirlerini alırken elleri (erkekler) kulak, (kadınlar omuz) hizâsına kadar kaldırması sünnettir.
2) Her namazın ilk rek’atında Sübhdneke okumak ve Eûzü-Besmele çekmek (diğer rekatlarda Fâtihadan önce Besmele çekmek), sünnet..
3) Sübhdneke, Eûzü-Besmele’yi gizli okumak.
4) Yalnız ve cemâatle kılman namazlarda Fatiha’dan sonra sessiz “Âmîn” demek.
5) Namazda İftitâh tekbirinin dışında söylenen bütün tekbirler sünnettir.
6) Rükû’dan doğrulurken “Semiallâhü limen hamideh” ve peşinde tam doğrulunca; “Rabbena lekel-hamd” demek.
7) Rukû’a eğilince (rükûda) üç kere: “Sübhâne Rabbiyel-Azîm” demek ve secdelerin her birinde üçer kere: “Sübhâne Rabbiyel’âlâ” demek de sünnettir.
8) Rükûda parmaklar açık olarak diz kapaklarını tutmak, dizleri, dirsekleri dik, sırt ile başı da dümdüz tutmak sünnettir.
9) Secdeye varırken önce dizleri, sonra elleri, sonra yüzü yere koymak. Secdeden kalkarken tersini (önce yüzü ve elleri sonra da, dizleri kaldırmak, özrü olmayan için secdede yüzü iki el arasına almak sünnettir.
10) Tahiyyât(oturuş)ta elleri dizlere koymak: “Ettehiyyâtü” yü içinden okumak, son oturuşlarda da; “Ettehiyyâtü” yü okuduktan sonra, Allahümme salli ve bârik” leri ve Rabbena dualarından bildiğini okumak.
11) Selâm verirken önce sağa, sonra sola başı çevirerek: “Esselâmü aleyküm ve rahmetullâh” diyerek selâm vermek sünnettir.
(Namaz kılarken: Kıyam (ayak)ta secde yerine, Rukû’da (eğilişte) ayaklara, oturuşda kucağa ve selâmda omuz başlarına bakmak Mendub’tur (pek sevâblıdır.)
Biz namazın sünnetlerinden bu kadarını bilgimiz olsun diye özetledik. Namazın sünnetleri daha bir hayli bulunmaktadır.