Namaz Seccadesi

By | 29 Eylül 2014

namazseccadesinamaz seccadesi namaz kılınan, secdeye varılan yaygı. Kumaş, halı, hayvan postu, hasır vb. şeylerden yapılır. Seccadenin imal edildiği madde haram veya mekruh olmamalıdır. namaz seccadesi genellikle bir kişinin rahatça namaz kılabileceği büyüklüktedir. İslâm’ın ilk dönemlerinde bu isme rastlanmaz. Ancak, kelimenin karşıladığı anlamda namaz kılmak için değişik şeylerin kullanıldığı bilinmektedir.

Hadislerde, Rasûlüllah (s.a.s)’in Mescid-i Nebi’de, yağmurlu zamanlarda namaz kılarken çamurlaşmış toprak üzerine secde ettiği rivayet edilmektedir, Yer yüzünde kirletilerek pislenmemiş her yer namaz kılmaya elverişlidir. Bir hadis-i şerifte Rasûlüllah (s.a.s) şöyle buyurmaktadır: “Yer yüzü benim için mescid ve temiz kılınmıştır” (Buhari, Salat, 56).

Seccade, İslâm dünyasının her tarafında namaz kılmak için kullanıla gelmektedir. Mescid-i Haram’a namaz kılmaya gidenler genellikle namaz seccadesini yanlarında getirir ve namazın bitiminde tekrar katlayarak evlerine götürürlerdi. Namazdan sonra seccadelerin hemen kaldırılmasının sebebi, üzerine basılıp kirlenmemesi içindir. Günümüzde hacıların hediye olarak getirdikleri eşyalar arasında seccadeler de yer almaktadır. Halıcılık da seccade türü dokumaların önemli bir yeri olmuştur.https://www.ihvan.com.tr/seccade adresinden de seccade ve seccade çeşitleri  bularak sipariş verebilirsiniz.