Mübarek Gecelerde Ölenler İyi İnsan Mıdır ?

By | 20 Mart 2015

Mübarek Gecelerde Ölenler İyi İnsan Mıdır ?Mübarek Gecelerde Ölenler İyi İnsan Mıdır ?

Bir insanın yaşantısı, onun inancını, amelini ve şahsiyetini gösteren bir ayna gibidir. Tanımadığımız bir insanla biraz konuştuktan, beraber yolculuk ettik­ten veya bir alışverişte bulunduktan sonra onun hak­kında belli bir hükme varırız; iyi veya kötü adam de­riz. Fakat bir insanın hem iyi taraflarını, hem kötü ta­raflarını biliyorsak, onun hakkında karar verme hususunda da ölçümüz bellidir. İyi yönleri kötü yönlerin­den fazla ise iyi: kötü yönleri iyi yönlerinden fazla ise kötüdür. Başka bir ifade ile, bir insanın iyilik ve kötü­lüğü Allah’a olan kuluğu ile ölçülür. Bir insan inandığı gibi yaşıyor, kulluk vazifelerini yerine getirmeye gayret ediyorsa, o insan Allah katında iyidir ve makbul bir kuldur. Fakat imanı olduğu halde, İslama uymayan hal ve hareketleri varsa bu insan günahkâr insandır.

Bu çeşit insanlar ölünce onları nasıl bir âkibet bek­lemektedir? Peygamber Efendimizin bu konudaki ifa­deleri açıktır:

“Nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz; nasıl ölürseniz öyle dirilirsiniz.”

Bu gerçek başka bir hadiste de şöyle dile getirilir: “Kim ne halde iken ölürse, Allah onu o şey üzerine di­riltir.”

Allah’a ve diğer iman esaslarına imanı sağlam olan bir insan, öldüğü zaman mü’min ve Müslüman sayıldı­ğından Müslüman muamelesine tâbi tutulur. Böyle bir insanın âhiretteki durumuna gelince, bu hususta Pey­gamberimizin şu meâlde bir hadisi vardır:

“Kim Allah’tan başka bir İlâh olmadığını bilerek ölürse Cennete girer.”

Bir insan öldükten sonra Müslümanların onun hakkmdaki şehadetleri ve kanaatleri de önemlidir. Müslümanlar o adamın imanlı, iyi bir insan olduğunu söylüyorlarsa, Cenab-ı Hakkın onların şehadetine göre muamele edeceğine dair rivayetler vardır. Yine, Müslümanların aleyhinde şehadet ettikleri kimse de ona göre muameleye tâbi olacaktır.

Sualinize gelince; bir insanın amelinin iyi olması için her şeyden önce sağlam bir imana sahip olması ge­rekir. Bir mü’min mübarek gün ve gecelerin birinde ve­fat ederse, Cenab-ı Hakkın ona ayrı bir muamele edece­ğine dair bir hadis-i şerifte şöyle buyurulur:

Bir Müslüman Cuma günü veya gecesi ölürse Cenab-ı Hak onu kabir fitnesinden (sualinden ve azabın­dan) kurtarır.”

Başta Cuma güiıü ve gecesi olmak üzere, Kadir Gecesi gibi diğer gün ve gecelerde vefat edenlere Cenab-ı Hak o vakitlerin hürmetine ayrı bir muameleye tabi tutacak­tır. Mübarek gün ve gecelerde yapılan amel ve ibadetle­rin sevabı, diğer günlere göre daha fazla olacağı gibi, o vakitlerde ölen müminler de ayrıca Cenab-ı Hakkın af ve mağfiretine nail olurlar.

Meselâ hadislerde Kadir Gecesinde Cenab-ı Hakkın, Benîkelb kabilesinin koyunlarının sayısınca mümini affedeceği bildirmektedir ki, şayet o mü’min böyle bir gecede, ölmeden önce Cenab-ı Hakkın affına mazhar olmuşsa haliyle bu nimetten faydalanacak ve kurtula­caktır. Fakat imansız içinde düşmanlık hissi bulunan kimseler bu bahsin dışındadır.