Mübârek Ay, Gün ve Gecelerde Yapılacak İbadetler

By | 1 Aralık 2014

mubarek-ay-gun-ve-gecelerde-yapilacak-ibadetler1) Muharrem ayı: Hicrî Kamerî yılın ilk ayı Muharrem’dir. Muharremin 1. günü hicrî yılbaşıdır.

Ramazan ayından sonra aylar içerisinde en hayırlısıdır. Efendimiz (sav): “Zilhicce’nin sonuncu günü ile Muharrem’in birinci günü oruç tutanın orucu elli yıllık günahına keffarettir” buyurmuştur.

Muharrem ayında şu ibadetleri yapmanın çok sevabı vardır:

Muharrem’in ilk Cuma gecesi: Tâhâ (20) Sûre’si bir defa okunur. 9-10 veya 10.-11. günler (10. gün aşûre günüdür) oruç tutulur. 10. gece yatsıdan sonra 2 rekât namaz kılınır. Her rekâtta; 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 Ayetü’l-Kürsî okunur.

Muharrem’in 10. günü Kuşluk vaktinde 8 rekât namaz kılınır. Bu namazın her rekâtında 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 Ayetü’l-Kürsî okunur. Namazdan sonra 100 İhlâs-ı şerif okunur.

2) Safer ayı: Safer ayı’nda her Çarşamba günü kuşluk vaktinde 4 rekâtlık bir namaz kılınır. Bu namazın her rekâtında 1 Fâtiha-i şerîfe, 7 Kadr sûresi, 5 îhlâs-ı şerîf, 1 Felâk, 1 Nâs sûresi okunur.

3) Rebiülevvel ayı: Rebîülevvel ayı’nın 12. gecesi “Mevlid-i Nebevi gecesidir. Yani, Peygamber Efendimizin (sav) dünyayı şereflendirdikleri gecedir. Bu gecenin gündüzünde de oruç tutmak çok sevaplıdır.Bu ay içinde mümkün olduğu kadar salât u selâm çok okunmalıdır.

4) Cemâziyelevvel ayı: Bu ayda normal zikirlere devam etmelidir.

6) Cemâziyelâhir ayı: Bu ayda normal zikirlere devam etmelidir.

7) Şevval ayı: Bu ay içinde 6 gün nâfile oruç tutulursa, senenin tamamının oruçlu olarak geçirilmiş gibi sevap alınacağı bildirilmiştir.

8) Zilkade ayı: Haram aylardandır. Yani, diğer vakitlerde helâl olan bazı işleri yapmak bu ayda haramdır.Normal ibadete, nafilelere, zikirlere devam edilmelidir.

9) Zilhicce ayı: Zilhicce’nin ilk on günü Allah (cc) katında çok kıymetlidir. Bu on günden sonra 4 gün mü’minlerin ikinci bayramı olan mübârek Kurban Bayramı vardır. Bu bayramda Allah rızası için Kurban kesilir. Kurbanın derisi de, kendisi de ancak Allah içindir. îsraf edilmez, din düşmanlarına verilemez. Etinden mü’minlere dağıtılır, fakirler sevindirilir, derisi de hayırlı hizmetler için vakfedilir.