Meyve ve Sebzelerin Faydaları Nelerdir ?
Çiğ sebze ve meyvelerin hazmı kolaydır ve sağlıklı beslenme için yeterlidir. Taze meyve ve sebzelerdeki su, organik asit, vitamin ve mikro elementler vücut için arındırıcı ve şifa vericidir. Pişirilen sebze ve meyveler, suyunu, organik asitlerini ve proteinlerinde ki doğal yapıyı kaybederek vitaminlerden yoksun kalır. Ancak kuru sebze ve meyveler hemen hemen taze sebze ve meyvelerin özelliği taşır. Bu sebeple kuru meyveleri kaynatarak komposto yapmak yerine, kuru meyveyi 4 – 7 saat suda beklettikten sonra, önce suyunu içmek, sonra meyvesini yemek daha faydalıdır.
Yemekten sonra yenen meyve hazmolmadan mayalanır, ispirto, sirke asidi, gaz oluşturarak bir çok hastalığa, hatta siroza sebep olur. Meyve mutlaka yemekten ayrı olarak veya yemekten önce yenmelidir. Salata yemekten önce ve yemekle beraber tüketilebileceği gibi, yemekten sonra da yenmesinde bir sakınca yoktur.
Meyve ve sebzeler, kabuğu soyulmadan birkaç çekirdeğiyle yenmelidir. Karpuz, limon gibi meyvelerin az da olsa bir miktarını kabuğuyla yemek faydalıdır. Balkabağı, patates, patlıcan, kırmızı pancar gibi sebzeler fırında veya közde kabuğuyla pişirilir.
Katı meyve ve sebzeler sıkılırken de mutlaka kabuğu ile sıkılmalıdır (elma, havuç vs.). Meyvelere şeker, süt veya tuz eklenmez. Birkaç farklı çeşit meyve de birlikte yenmez. Ancak aynı cinsten olanlar, mesela portakal, greyfurt, limon ya da vişne, kiraz gibi meyveler birlikte yenebilir. Yalnız, aynı cinsten olup da rengi farklı ise (mesela kırmızı ve yeşil elma) karıştırılarak yenmemelidir, gaz ve şişkinlik yapar. İki farklı meyve ancak 30-60 dakika ara ile yenebilir.
Peygamberimiz (s.a.v.) taze hurmayı kaymakla, kuru üzümü ise ekmekle yerdi. Sağlıklı olanlar, çilek ve hurmayı kaymakla, muzu balla yiyebilir. Rafine edilmemiş, katkısız undan, doğal maya ile yapılmış ve tandırda pişirilmiş ekmek, nar veya üzümle yenebilir. Meyve sularını veya meyveleri birbiriyle karıştırmak ancak bu konuyu bilen bir hekimin tavsiyesiyle mümkündür.
Mevsiminde yenen meyve ve sebzeler iyileştirici özelliği vardır fakat mevsimi dışında yenen meyve ve sebzeler hastalığa sebep olabilir. Mesela, buzdolabında dondurulduktan sonra oluşan kimyasal değişikliklerden dolayı kavun, elma veya armut mayalanarak alkol, sirke veya aseton üretir, sindirim ve metabolizmanın bozulmasına, bağırsaklarda aşırı gaza neden olabilir. Ya da uzun zaman saklanan meyve ve sebzelerde birikmiş olan tarım ilaçları parçalanırsa, bu yeni oluşum eskisinden daha da tehlikeli olabilir.
En sağlıklı meyve ve sebze en yakın bahçeden gelen ve en taze olandır. Bir ekolojik ortamda faydalı olan meyve veya sebze başka ekolojik ortamda yaşayan biri için beklenen faydayı sağlayamaz, çünkü insan ekolojik çevresi ile bir bütündür.