Mekke’nin Fethi (H. 8 / M. 630)

By | 6 Temmuz 2015

mekkenin-fethi-h-8-m-630    Mekkeliler, Hudeybiye Antlaşması’nda isteklerini kabul ettirmelerine rağmen, bir süre sonra bu antlaşmayı bozdular. Bunun üzerine, Mekke’nin fethedilmesine katar verildi. Bu amaçla 10 bin kişilik muhteşem bir ordu hazırlandı. İslâm ordusu, hicretin sekizinci yılı Ramazan ayında, Mekke üzerine yürüdü.
Peygamber Efendimiz (sav), Mekke’yi kan dökmeden fethetmeyi planlıyordu. Bu amaçla, Mekke’nin kan dökülmeden teslim edilmesi için Mekkelıleri zorlayacak çareler düşündü. Mekke’nin etrafındaki tepelerde binlerce ateş yaktırdı. Bunları gören müşrikler, korkuya kapıldılar. Zaten İslâm ordusuna karşı koyabilecek biı kuvvetleri de yoktu. Müslüman askerler dört koldan Mekke’ye girdiler. Şehir kan dökülmeden teslim alındı. Peygamber Efendimiz (sav), Kabe’yi putlardan temizletti ve orada insanlara önemli mesajlar veren bir hutbe okudu.
Mekkeli müşriklerler, Müslümanlara akıl almaz işkenceler yapan Mekkeliler… Peygamberimiz (sav)’e yapmadık eziyet bırakmayan Mekkeliler… Şimdi, müslümanların eline düşmüşler, Peygamberimiz (sav)’in kendileriyle ilgili kararını bekliyorlardı. Peygamberimiz (sav), engin merhameti ve bağışlayıcılığıyla onlara zarar vermedi.Hiç kimsenin canına, malına dokunulmayacağını, herkesin serbestçe evlerine gidebileceğini söyledi. Bu; bütün insanlığa ve gelecek tarihe verilen en büyük insanlık dersiydi…
Öğle vakti, Hz. Bilâl (ra), Kabe’nin damında ezan okudu. Müslümanlar, huzur içinde namazlarını kıldılar.Mekkelilerin çoğu, müslümanlardaki güzel ahlâk ve davranışları görünce Müslümanlığı kabul ettiler.