Mahrem Olan Akrabalar Arasında Nelere Dikkat Etmeli’?

By | 29 Ocak 2015

mahrem-olan-akrabalar-arasinda-nelere-dikkat-etmeliErkeğin ve kadının birbirlerine göstermesi câiz olmayan kısımlara avret denmektedir. Avret sayılan yerleri açmak ve başkalarına göstermek haramdır. Açan da, bakan da sorumlu olur. Bir kadının kendisine nikâhı düşmeyen mahremleri dışındaki erkeklere yüz ve ellerinden başka her tarafı avrettir. Bir kadının şehvet duygusu dışında yalnız yüz ve ellerine bakılabilir.

Aile hayatının sağlıklı ve pürüzsüz bir şekilde devam etmesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

Aile içi ve yakın akrabalarla ilgili münasebetlere dikkat edilmediği zaman bazı sıkıntı ve rahatsızlıklar meydana gelebilir.

İşte bu çeşit üzücü durumlara yol açmamak için aile içindeki erkek ve kadınlarla olan meşru münasebetleri hatırlamakta fayda vardır.

Dinimizin bu konuda titizlik göstermesi ve devamlı mü’minleri uyarmasının pek çok gayesi ve faydası vardır.
Nûr Sûresinde, yüce Rabbimiz Peygamber Efendimize şöyle hitap ediyor:

“Mü’min erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, nâmuslarını da korusunlar. Bu, onların temizliği için daha uygundur. Muhakkak ki Allah, onların yaptıklarından hakkıyla haberdardır.

“Mü’min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, namuslarım da korusunlar. Ziynetlerini ise, görünmesi zarurî olan kısımlar müstesnâ, açığa vurmasınlar. Başörtülerini de yakalarının üzerini kapatacak şekilde iyice örtsünler.

“Kocalarından, babalarından, kocalarının babalarından, oğullarından, kocalarının oğullarından, kardeşlerinden, kardeşlerinin oğullarmdan, kızkardeşlerinin oğullarından, mü’min kadınlardan, câriyelerinden, cinsî iktidarı olmayan hizmetçilerinden ve şehvet cağına gelmemiş çocuklardan başkasına ziynet yerlerini göstermesinler. Gizledikleri ziynetleri belli olsun diye ayaklarını yere vurmasınlar. Hepiniz Allah’a tevbe edin, ey mü’minler, tâ ki kurtuluşa eresiniz.”

Erkeğin ve kadının birbirlerine göstermesi câiz olmayan kısımlara avret denir. Avret sayılan yerleri açmak ve başkalarına göstermek haramdır. Açan da, bakan da sorumlu olur.

Karı ve kocanın birbirlerine karşı avreti yoktur. Her ikisi de diğerinin tepeden tırnağa her tarafına bakabilir. Çünkü birbirlerine helâldirler.

Bunun dışında erkeğin avret sayılan yerleri göbeği ile diz kapağı arasıdır (diz kapağı dahil). Erkek erkeğin avret sayılan yerlerine bakamaz. Ayrıca kadının yabancı erkeklerin avret yeri dışında kalan yerlerine şehvet duygusu olmadan bakmasında sakınca yoktur.

Kadının kadına karşı avret sayılan yerleri, erkeğin erkeğe olan avreti gibidir. Müslüman kadınlar birbirlerinin göbeği ile diz kapakları arasındaki kısımdan başka yerlerine bakabilirler.

Fakat bir gayr-ı müslim kadın, Müslüman kadının yalnız yüz ve ellerine bakabilir.

Bir kadının kendisine nikâhı düşmeyen mahremleri dışındaki erkeklere yüz ve ellerinden başka her tarafı avrettir.
Bir kadının şehvet duygusu dışında yalnız yüz ve ellerine bakılabilir. Zaten bazı âlimlere göre âyet-i kerimede “görünmesi zaruri olan kısım” dan yüz ve eller kastedilmiştir.
– Nur Sûresi, 30-31.

Kadının ayakları âlimlerin ekserisinin görüşüne göre avretten sayılır.

Âyette geçen “ziynet” ten maksat, kadının mahremlerine göstermesi caiz olan yerleridir.

Bu ziynetten kadının ziynet eşyası ve taktığı yerler anlaşılır. Böylece, kadının başı, saçı, kulağı, göğsü, kolları, ayakları ve dizden aşağı kısmı ziynet yerleri sayılır.

Kadın mahremleri ile zaman zaman beraber olur. Yolculuk yapar veya bir arada yalnızca kalabilir.

Ayrıca kadın çalışırken ve evde iş yaparken sözü edilen bu yerleri açılabilir. Her zaman ev içinde bu yerlerini tam olarak kapatamaz.

Bir fitne korkusu olmadığı için mahremlerin, kadının bu ziynet yerlerine bakmalarında bir sakınca yoktur. Ancak her iki taraftan hiçbirisinde şehvet korkusu bulunmamalıdır. Aksi takdirde haram olur.

Zaten insanda mahremlerine karşı daha çok saygı ve şefkat duyguları ön plandadır. Yolculuk anında arabaya indirip bindirirken veya hastalık halinde yardım ederken mahrem kadının bu uzuvlarına dokunma ve bakma zorunluluğu meydana gelir.