Kutlu doğum Haftası Ne Zaman Kutlanır ?

By | 25 Ocak 2014

 kutlu doğum haftası ne zaman kutlanır

Kutlu doğum haftası ne zaman kutlanmaya başlamıştır?

İlk olarak II. Selim’in Hz. Muhammed (s.a.v.) anma günleri düzenlemesiyle başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nde ise kutlu duğum haftası kutlamaları Diyanet Vakfı tarafından 1989 yılında Diyanet İşleri Başkanlığının desteğini de alarak Hz. Muhammed (s.a.v.)’i anma etkinlikleri başlamıştır.

Kutlu doğum Haftası Ne Zaman Kutlanır ?

Miladi takvimde 20 Nisan olarak kabul edilmiştir. Her sene20 Nisan’da  kutlama yapılacağı sabitlenmiştir.
Hicri takvime göre ise Mevlit Kandilinin hemen arkasından gelen günlerin denk gelmesine özen göstererek düzenlenmiştir. 1994’ten beri Miladi takvime uyarak kutlanılmıştır. Daha sonraları ülke çapında ses uyandıran etkinlik, şölen ve çeşitli anma organizasyonları ile gerçekleştirilmiştir.

Kutlu doğum haftası gelenek olarak sadece Türkiye’de uygulanılmaktadır. Sonradan diğer ülkelerde de ses getirmiştir fakat gelenek halini almamıştır.Farklı İslam topluluklarında kutlu doğum haftasına dair etkinliklere rastlamayabilirsiniz. Çünkü Kur’an-ı Kerim’de kutlu doğum haftasına dair net bir bilgi verilmemiştir. Kutlu doğum haftası olasılıklar göz önünde bulundurularak kutlanılan ve geleneğimiz halini almış bir haftadır. Hz. Muhammed (s.a.v.) doğumunu kutladığımız bu hafta toplumumuzda Kutlu doğum haftası olarak bilinmekte ve anılmaktadır.