Kuran Türkçe Meali

By | 25 Kasım 2014

kuran-türkçe-meali- Kuran Türkçe Meali ile ilgili yazımıza öncelikle meal kelimesinin anlamını açıklamak ile başlamamız gerekmektedir. Çünkü meal ne anlama geliyor bilirsek Kuran Türkçe Mealinin ne anlama geldiğini daha iyi kavrarız.

Meal kelimesinin anlamı her açıdan aynı şekilde aktarılması yani çevrilmesi mümkün olmayan bir kelimenin başka bir dile yaklaşık olarak çevrilmesidir. Meal kelimesi genellikle Kuran çevirisi için kullanılmaktadır.

Bu açıklamadan yola çıkarak Kuran Türkçe Meali için Kur’ân âyetlerini her yönü ile aynen çevirme iddiası olmaksızın, başka bir dile aktarmak anlamında kullanılır. Kur’ân’ın kelime ve cümlelerini kelimesi kelimesine, hiçbir anlamını eksik bırakmadan başka bir dile çevirmek mümkün olmadığı için Kur’ân’ın başka dillere çevirisine meâl ismi verilmiştir. Bu kelime ile yapılan çevirilerde eksik olabilir, bu anlam, âyetin, kelimenin yaklaşık manasıdır demek istenir.

Kuran Türkçe meali Diyanet işlerin tarafında elmalılı Hamdi Yazıra yaptırılmıştır. Piyasada en çok satılan Kuran Türkçe mealide rahmetli Elmalının yazdığı bu mealdir.kuran-türkçe-meali

Elmalı hamdi Yazır‘ın kaleminden Kuran Türkçe mealine örnek göstermek gerekirse Nisa suresinden bir kısmı Kuran Türkçe mealine örnek gösterebiliriz;

Evlenme çağına gelinceye kadar yetimleri gözetip deneyin. Onların akılca olgunlaştıklarını görürseniz, mallarını kendilerine teslim edin. “Büyüyecekler de mallarına sahip olacaklar” endişesiyle onları israf ederek, tez elden yemeyin. Zengin olan, onların malını yemekten çekinsin. Fakir olan ise, meşrû sûrette yesin. Mallarını kendilerine verdiğiniz zaman, bunu şahitler karşısında yapın. Hesap görücü olarak Allah yeter.” (Nisa – 6 )

Elmalı Hamdi Yazır’ın kaleminden Kuran Türkçe mealini alıp okumak isteyenler en güzel hat örnekleri ile yazılmış meal kitaplarını www.ihvan.com.tr online alış veriş sitesinden kapıda ödeme garantisi ile güvenle sipariş verebilirler.