Kuran Mukabele

By | 21 Ocak 2015

kuran-mukabeleKuran Mukabele etmenin anlamı; Kuran- Kerim’i iyi bilen birinin sesli olarak okuması ve onu dinleyen topluluğunda Kuran’ı sessiz olarak takip etmesi anlamına geliyor. Kuran Mukabelesinin kaynağı Ramazan ayında önce Kuran-ı Kerim’i Cebrail (a.s.) sesli okur Peygamber Efendimiz (sav) dinlermiş sonrada Kuranı Peygamber Efendimiz (sav) okur Cebrail (a.s.) dinlermiş Kuran mukabele yapılması buradan gelmektedir. Daha sonra Peygamberimiz (sav) vefat ettikten sonra Ramazan aylarında müslümanlar mukabele okumaya başlamışlardır.

Kuran Mukabelesinde 30 cüz olan Kuran-ı Kerim’in ramazan ayında her gün bir cüzü okunur ve Ramazan ayının sonunda bayramdan önce mukabele tamamlanır ve hatim duası yapılarak bayram kutlanır.

Kuran Mukabelesini dinlemenin bazı adapları bulunmaktadır. Öncelikle Kuran okuyan kişi Kuran-ı Kerim’i acele etmeden adabına uygun kuran-mukabele-herkesin anlayacağı gibi tane tane okumalıdır. Kuran okuyan kişi sesini güzelleştirmeli ve makamlı okumaya dikkat etmelidir. Tecvid ve med uzatma kurallarına rivayet edilmelidir. Kuran-ı Kerim okunmaya başlamadan önce Euzü Besmele çekilmelidir. Kıbleye dönerek Kuran Mukabelesine başlanmalıdır. Ayrıca Kuran Mukabelesinin okunduğu yer temiz olmalıdır.

Kuran Mukabelesini gerek dinleyen gerekse takip eden cemaatinde sessizce Kuran-ı dinlemesi gerekmektedir. Kuran okunurken konuşulmamalıdır. Kuran dinlenilirken huşu içinde dinlenilmelidir. Kuran Mukabelesi dinleyen kişiler Kuran okuyanı çabuk okuması yönünde acele ettirmemelidirler.

Kuran Mukabele cd,vcd ve dvd satışının yapıldığı www.ihvan.com.tr online alış veriş mağazasından Kuran Mukabele setlerini satın alabilir evde kendiniz Kuran Mukabelesi okuyabilirsiniz.