Kız Çocuğu Yetiştirmenin Fazileti

By | 22 Nisan 2015

kiz-cocugu-yetistirmenin-fazileti    İslâm gelinceye kadar tüm dünyada kadınların pek değeri yoktu. Kadına hak ettiği değeri veren İslâm dini olmuştur. Bu din, kız çocuklarının olmasını istemeyen, onları diri diri toprağa gömen bir zihniyeti ortadan kaldırmanın savaşını vermiştir. Bunda da başarılı olmuştur. Ancak İslâm’dan nasibi olmayanlar, kızlara karşı ikinci sınıf muamelesi yapmaya devam etmişlerdir. Yaratan da Allah (cc)’dır, öldüren de. Öyleyse kız çocuğu oldu diye renkten renge girenlere, memnuniyetsizliklerini her hallerinden belli edenlere şu âyetleri hatırlatmakta fayda vardır. Allah Teala (cc) bu konuda şöyle buyurmaktadır:
“Onlardan birine kız müjdelendiği zaman öfkelenmiş olarak yüzü kapkara kesilir. Kendisine verilen müjdenin kötülüğünden dolayı kavminden gizlenir. Onu, aşağılık duygusu içinde yanında mı tutsun, yoksa toprağa mı gömsün! Bakın ki, verdikleri hüküm ne kadar kötüdür.” (Nahl, 16/58-59)
Allah Teala (cc) bir diğer âyet-i kerimede ise şöyle buyurmaktadır: “Göklerin ve yerin mülkü Allah’ındır. O, dilediğini yaratır. Dilediğine kız çocukları, dilediğine de erkek çocukları bahşeder. Yahut onları, hem erkek hem de kız olmak üzere çift verir. Dilediğini de kısır kılar. O, her şeyi bilendir, her şeye gücü yetendir.” (Şura, 42/49-50)
Allah Teala (cc)’nın dilediği bir konuda ısrar etmenin, kızmanın, köpürmenin hiçbir anlamı yoktur. Allah Teala (cc)’nın kendisine verdiği kız veya erkek çocuğu iyi yetiştirmek müslümanın en büyük görevlerinden biridir. Özellikle kız çocuğu konusunda Resûlullah (sav) şöyle buyurmaktadır:
“Büluğa erinceye kadar kim iki kız çocuğu yetiştirirse -parmaklarını birleştirerek- kıyamet günü o ve ben şöyle beraber oluruz.” (Müslim, Birr 149; Tirmizî, Birr 13)
Bir başka hadiste Resûlullah (sav) şöyle buyurmaktadır:
“Kim üç kız veya üç kızkardeş veya iki kızkardeş veya iki kız yetiştirir, terbiye ve te’diblerini eksik etmez, onlara iyi davranır ve evlendirirse cenneti hak etmiş olur.” (Ebu Davud, Edeb 130; Tirmizî, Birr 13)
Bu hadislere dikkat edilirse, sadece kişinin kendi kızı değil, kız kardeşleri, yetim kızlar ve bunun gibiler hakkında da hüküm aynıdır. Kızların iyi bir Islâm eğitimi almaları şartım da unutmamak gerekir. Sadece büyütmek, giydirmek, yedirmek, içirmek yetmemektedir.
Sonuç olarak Islâm dini, kadına gereken değeri vererek, toplum içindeki konumunu açık ve net bif şekilde belirlemiştir. Anne ve babaların, özellikle de babaların kızlarına karşı hor davranmaması, onları evlenince gidecek el gibi görmemeleri, miras ve benzeri haklar sözkonusu olduğunda hakkını vermeleri gerekmektedir.