Karanlıkta Namaz Kılmak Caiz Midir ?

By | 26 Mart 2015

Karanlıkta Namaz Kılmak Caiz Midir ?Karanlıkta Namaz Kılmak Caiz Midir ?

“Karanlık veya yarı karanlık bir yerde namaz kılmanın mekruh olduğuna” ne namazın mekruh­ları bölümünde, ne de başka yerlerde rastlamadık. Yalnız namaz kılarken gözleri yummanın mekruh olduğu bildirilmektedir. Bunun da sebebi, namaz esnasında bakılması gerekli olan secde mahallinin görülmesini engellediği içindir. Çünkü, kıyamda iken secde edilecek yere bakmak namazın âdâbından ve sevilen hallerindendir.

Karanlık veya yan karanlık bir yerde namaz kılmak, ancak şu şekilde mahzurlu olur. Namaz kı­lınacak veya secde edilecek mahallin temiz olup olmadığı hususunda şüphe ediliyor veya pis oldu­ğuna dâir bir ihtimal varsa, namazın farzlarından olan necasetten taharet yerine gelmediği yahut te­mizliği hususunda şüphe edildiği zaman namaz kılmak mahzurlu olur.

Fakat, seccadenin veya secde edilecek yerin te­mizliği hakkında kesin bir bilgi ve kanaatiniz var­sa, karanlık da olsa böyle bir yerde namaz kılmak mekruh olmaz. Çünkü, burada bir de zaruret var­dır. Zira, insan, ancak mecbur kaldığı zamanlarda karanlık bir yerde namaz kılar.