Kadir Gecesinin Sünnetleri

By | 22 Ocak 2015

kadir-gecesiKadir Gecesinin Sünnetleri
“Şüphesiz biz o Kur’ân’ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi nedir bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gece melekler ve ruh Rabbinin emriyle herbir iş için veya herbir kişi için inerler de inerler. O gece tan yeri ağarıncaya kadar selam(rahmet iner) ve esenliktir.” (Kadir 1-5)
“Biz o Kur’ân’ı mübarek bir gecede indirdik, zaten biz insanlığı her zaman uyarmaktayız.” (Duhan, 3)
Ebu Hüreyre -Allah ondan razı olsun’den rivayet edildiğine göre Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu: “Kim inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, İman 24; Müslim, Müsafirin 173)
Abdullah ibn Ömer -Allah onlardan razı olsun’den nakledildiğine göre sahabilerden bir kısmı Kadir gecesinin Ramazanın son yedi gecesinde olduğunu rüyalarında gördüler ve bu durumu Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem’e aktardıklarında Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdular:
“Rüyalarınızın ramazanın son yedi gecesinde birleştiğini görüyorum. O halde o geceyi arayanlar ramazanın son yedi gecesinde arasınlar.” (Buhari, Leyletu’l Kadr, 2; Müslim, Siyam, 205]
Hz. Aişe -Allah ondan razı olsun-’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem ramazanın son on gününde camiye kapanır (itikaf), kendisini ibadete verir ve şöyle buyururdu: “Kadir gecesini ramazanın son on günü içinde arayınız.” (Buhari, Leyletü’l-Kadr 3; Müslim, Siyam 219)
Hz. Aişe -Allah ondan razı olsun-’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu: “Kadir gecesini ramazanın son on günündeki tek gecelerde (yani ramazanın 21,23,25,27,29 gecelerinde) arayınız.” (Buhari, Leyletu’l-Kadr, 3)
Hz. Aişe -Allah ondan razı olsun’den nakledildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem ramazanın son on günü girince bütün geceleri ibadetle geçirir, ev halkını da uyandırır, ciddiyetle ibadete dalar ve hanımlarıyla ilişkiyi keser, onlara yaklaşmazdı.
Hz. Aişe -Allah ondan razı olsun’den nakledildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem ramazanda diğer aylardan daha fazla kulluk yapmaya çalışırdı. Ramazanın son on gününde de ramazanın diğer günlerindeki ibadetten fazla ibadet ederdi. (Müslim, İtikaf 8)
Hz. Aişe -Allah ondan razı olsun- şöyle demiştir:
“Ey Allah’ın Rasulü, Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam o gece ne diyeyim?” diye sordum.
“Allahım sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet” diye dua et, buyurdular. (Tirmizi, Deavat, 84)