Kadir Gecesini Ramazan’ın Yirmi Birinci Ve Yirmi Üçüncü Gecelerinde Aramaya Teşvik

By | 14 Mayıs 2015

kadir-gecesini-ramazanin-yirmi-birinci-ve-yirmi-ucuncu-gecelerinde-aramaya-tesvik   Ebû Saîd (Radiyallahu Anh) şöyle anlatıyor:
“Allah Resûlü (Sallâllahu Aleyhi ve Sellem) Ramazan’ ın son on gününde iti kafa girmişti. Yirmi birinci gece olunca itikaftan çıkarak şunları söyledi:
“Her kim benimle itikaf ettiyse,yeniden niyet ederek itikafa girsinler. Bana Kadir gecesi gösterildi, sonra unutturuldum. Ben rüyamda o gecenin sabahında, su ile çamur içinde secde ettiğimi gördüm. Kadir gecesini Ramazan ın son on gününde; tek gecelerinde, arayın.” (Rabî’ bin Habîb, Müsned: 1/ 64)
Ebû Saîd şöyle devam ediyor:
“O gece şiddetli yağmur yağdı. Mescidin tavanından sular sızıyordu. Allah Resûlü (Sallâllahu Aleyhi ve Sellem)’in namaz kılacağı yer çamur haline gelmişti. O gecenin sabahında, Allah Resûlü (Sallâllahu Aleyhi ve Sellem)’in alnının ve burnunun çamurlandığını gördüm. Anladım ki o gece, Kadir gecesi imiş. Allah Resûlü (Sallâllahu Aleyhi ve Sellem)’in rüyası da aynen gerçekleşmişti.”
Ancak Abdullah bin Enis (Radiyallahu Anh), bu güne muhalif olarak, yukarıda geçenlerin Ramazan’ın yirmi üçüncü gecesi vukû bulduğunu dile getirmektedir.
Ve şöyle nakletmektedir:
Allah Resûlü (Sallâllahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki:
“Bana Kadir gecesi gösterildi, sonra unutturuldum. Ben rüyamda o gecenin sabahında, su ile çamur içinde secde ettiğimi gördüm.” (Ahmet bin I lanbel, Müsned: 3/ 495)
Abdullah bin Enîs (Radiyallahu Anh) şöyle devam eder:
“Ramazan ın yirmi üçüncü gecesi yağmur yağdı. Allah Resûlü (Sallâllahu Aleyhi ve Sellem) bize
namaz kıldırıp ayrıldığında, alnında ve burnunda su ve çamur lekeleri vardı”
Abdullah bin Enîs (radiyallahu anh) anlatıyor: “Kırsal bir alanda idik.
Dedik ki:
Eğer ailelerimizle gelirsek bize zor gelir, geride bırakırsak onlara bir zarar dokunur. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallâllahu Aleyhi ve Sellem)’e beni gönderdiler. Ben onların en küçüğü idim.
Allah Resûlü (Sallâllahu Aleyhi ve Sellem)’e Kadir gecesini sordum.
O da, yirmi üçüncü geceyi emretti.
İbnul Hâd (Radiyallahu Anh) buyurdu: “İbrahim oğlu Muhammet, o gece çok ibadet ederdi.”