Kadınlara Mahsus Haller: Nifas’ın Müddeti ve Nifas’la ilgili Meseleler

By | 7 Temmuz 2015

kadinlara-mahsus-haller-nifasin-muddeti-ve-nifasla-ilgili-meseleler   Nifas (lohusalık)’ın en az müddeti bir an’dır. Bazen nifas kanı bir kaç gün devam eder. Nifas’m en uzun müddeti 40 gündür. 40 günden fazla süren kan ise istihâze kanı sayılır. Bazı kadınlar doğumdan sonra 15, 20 veya 25 gün kan görür, sonra kan kesilir. Onların nifas müddeti, kanın kesildiği güne kadar geçen süredir. Kan kesildikten sonra yıkanıp namazlarını kılar, oruçlarını tutarlar.
El ve ayak gibi organları oluşan bir çocuğun düşmesi ile nifas hali meydana gelir ve kan, genellikle 10 veya 15 gün devam eder. Organları oluşmamış bir düşükten ötürü nifas olmaz ve kan, 3 gün devam eder. Önce de temizlik hali en az 15 gün devam etmişse, bu kan hayız kanı, değilse istihâze kanı sayılır.
Hayız, nifas ve istihâze halleri, kanın dışarıya çıkmasıyla bilinir. Bu itibarla, doğum yapan bir kadından kan çıkmazsa, -İmanı Ebu Yusuf a ve İmam Muham- med’e göre- nüfesâ (lohusa) sayılmaz. Bu yüzden de gusletmesi gerekmez, oruçlu ise orucu bozulmaz, yalnız abdest alması gerekir. İmam Ebu Hanife’ye göre ise ihtiyaten gusletmesi gerekir.
Nifas müddeti olan 40 gün içinde görülen temizliğe itibar edilmez. Bir başka deyişle, nifas müddeti içinde görülen temizlik de nifas’tan sayılır.
Meselâ; doğumdan sonra bir kadın 10 gün kan görse, sonra kan 5 gün kesilse, sonra tekrar 10 gün kan görse, 5 günü temiz olan bu 25 günün tümü nifas müddeti kabul edilir.
İkiz çocuk doğuran kadının nifas müddeti, ilk çocuğun doğumundan itibaren başlar.