Kadının Mahremsiz Hacca Gitmesi

By | 14 Ekim 2014

kadinin-mahremsiz-hacca-gitmesiKadınlara haccın edasının farz olmasının şartlarından biri de yolculuk esnasında beraberinde eşi veya babası, oğlu, sütoğlu, torunu, damadı, amcası, dayısı gibi aralarında evlilik caiz olmayan bir yakının bulunması imkânıdır. Söz konusu yakınları
biri olmayan kadınlara, zengin de olsalar, haccın edası farz değildir. Hanefi Mezhebinde, kadınların yanında eşleri veya mahremlerinden biri olmaksızın, dinen sefer sayılabilecek bir mesafeye yolculuk etmeleri caiz görülmemiştir. Yanında eşi veya mahremi olmaksızın hacca giden kadınların haccı sahih ise de, bu şekilde hacca gitmeleri tahrimen mekruhtur.

Şafii Mezhebinde ise, eşi ve mahremi olmayan bir kadının, güvenilir kadınlardan meydana gelen bir gurup içinde farz olan hacca gitmesi caizdir. Sayıları çok da olsa, yanlarında eşleri veya mahremleri olmadan kadınların nafile yolculuk yapmaları, Şafii Mezhebinde de caiz görülmemiştir.

îbn Abbas (ra) ’dan; Resûlullah (sav) “ Bir erkek, yanında mahremi olmayan kadınla yalnız kalmasın; hiçbir kadın da, yanında mahremi bulunmaksızın (tek başına) yolculuğa çıkmasın ” buyurdu. Bunun üzerine bir sahabi:

“Ey Alah ’ın Resulü! Karım hac için yola çıkmak üzere ben de falanca savaşa katılmak üzere yazıldım. ” Dedi.

Resûlii Ekrem (sav);

“Git, karınla birlikte hac vap ” buyurdu. (Buhari, Nikah, 111)