Kadının Görevi:Cimrilik Etmemek

By | 21 Nisan 2015

kadinin-gorevicimrilik-etmemek     Cimrilik de dinimizce yasaklanan fiillerdendir. Kadının evinin ihtiyaçlarına karşı cimri davranması, yemede, içmede, giymede hem eşi ve kendisi hem de çocukları için hasis davranması doğru değildir. Mü’min ne israf etmeli, ne de cimrilik etmelidir. Mü’min harcamalarım bu ikisinin ortasında yapmalıdır.
Müslüman kadın evinin ihtiyaçları ölçüsünde yemeğini pişirir, misafirine en güzel şekilde ikramda bulunur. Bunları yaparken yukarıdaki âyetler ölçüsünde hareket eder. Resûlullah (sav) ise cimriliği şöyle açıklıyor:
“Sıkılık huyundan sakının. Zira sizden önce gelip geçenler bu huy yüzünden helak oldular. Şöyle ki: Bu huy onlara cimrilik emretti, onlar da hemen cimrileşiverdiler, sıla-i rahmi kesmelerini emretti, hemen sıla-i rahmi kestiler, doğru yoldan çıkmayı emretti, hemen doğru yoldan çıktılar.” (Ebu Davud, Zekât 46) Resûlullah (sav) bir başka hadisinde ise şöyle buyurmaktadır:
“İki haslet vardır ki, bir mü’minde asla beraber bulunmazlar: Cimrilik ve kötü ahlâk.” (Tirmizî, Birr 41)
İnsanların cimrilik yapmasının sebebi, daha çok mal ve para biriktirme hırsıdır. Kadın olsun, erkek olsun durum aynıdır. Daha fazla mala sahip olacağım diyerek, çocuklarının rızkını, komşuluk ve akrabalık bağlarını kesmesi, sadakadan, zekâttan ve kurbandan kaçınması, misafirine ikramda bulunmaması gibi İslamın  yasakladığı hal ve hareketlere yönelmesi doğru değildir. Bu tür cimrilikler malın çoğalmasına değil rızkının ve sıkıntılarının çoğalmasına sebep olur.
Ancak cimrilik etmeyip hem kendileri hem de başkaları için harcayanlar kurtuluşa ve bol rızka kavuşurlar.
Cimrilik sadece kadınlara mahsus değildir. Aile içinde erkeğin de cimri olmaması gerekir. Evinin ihtiyaçlarını temin ederken, çocuklarının ve eşinin yiyeceğini, giyeceğini alırken ve diğer şeyleri temin ederken cimrilik etmemelidir.