İyi ve Kötü Arkadaşın Misali

By | 10 Nisan 2015

İyi ve Kötü Arkadaşın Misaliİyi ve Kötü Arkadaşın Misali

– Ebû Musa -Allah ondan razı olsun- şöyle dedi: Allah Rasûlü sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“İyi arkadaş ve kötü arkadaşın misali, misk satan ile demir körük­leyen kimseye benzer. Misk satan kimsenin mutlaka sana bir yararı dokunur; ya ondan bir miktar misk satın alırsın, yahut onun güzel ko­kusunu duyarsın. Demircinin körüğü ise ya bedenini veya elbiseni ya­kar yahut da onun kötü kokusunu duyarsın.”

Vaaz

İnsanın, düşüp kalktığı kimselerden, gezip dolaştığı yerlerden yani çevresinden etkilenmemesi mümkün değildir. Hadisimiz iyi ya da kötü arkadaşın insana ne tür tesirlerinin olacağını çok açık bir örnekle ortaya koyuyor.

Beraberlik süresinin uzunluk veya kısalığına göre değişeceği mu­hakkak olan bu karşılıklı etkileşme durumunun asla gözardı edilme­mesi gerekmektedir. Allah Rasûlü sallallahu aleyhi ve sellem’in maksa­dı, hiç bir zaman ekmek parası kazanmak için demircilik yapan ya da körük çeken kimseleri kötülemek değildir.

Efendimiz burada hayır ve fazilet sahipleri ile düşüp kalkmak ile, kötü ve zararlı kimselerle düşüp kalkmanın insana en azından nasıl tesir edeceğini görünür bir misal ile ortaya koymak istemiştir.

Netice itibariyle de iyi kimselerle arkadaşlık etmenin, en küçük faydasının, güzel koku koklamak gibi bir zevki olacağını haber ver­mektedir. “Ey iman edenleri Allah’a karşı saygılı olun ve sadıklar­la beraber bulunun!” (Tevbe,119) âyet-i kerîmesi de bu konuda çok güçlü bir uyarıda bulunmaktadır.

Kötü kimselerle düşüp kalkanlar başka hiçbir zarara uğramasalar bile, bir nevi kötü koku teneffüs etmenin rahatsızlığını hissederler. Burada da “İçinizden sadece zâlimlere isabet etmeyecek (Hepinizi saracak) olan fitneden sakının” (Enfâl, 25 ) âyeti ile “Zâlimlereya­kın ve yandaş olmayın, ateş size de dokunur.” (Hûd, 113) âyetlerini hatırlamak yerinde olacaktır. Hadisimizdeki körük çeken kimse teşbi­hi bu noktadan bakıldığı zaman, tehlike ile yüz yüze gelme açısından oldukça anlaşılır ve dikkat çekici bir nitelik arzetmektedir.

Vaazdan Öğrendiklerimiz:

Arkadaşın iyisinin de kötüsünün de kişiye mutlaka iyi veya kötü etkisi olur.
İyi insanlarla düşüp kalkan, hiçbir fayda temin etmese bile, gü­zel koku satanın yanında bulunduğu sürece o kokudan istifade eden kişi gibi mutlu olur.
Kötüleri arkadaş edinenler onlardan zarar görmediklerini zannetseler bile, en azından körük kokusundan rahatsız olanlar kadar za­rar görürler. Körle yatan şaşı kalkar” atasözü bu etkilenmeyi anlatır.
Maddî-mânevî iyilik ve güzelliklere kavuşmak için fazilet sahip­leriyle düşüp kalkmak gereklidir.