Israrlı Sorular Sorun

By | 25 Temmuz 2015

israrli-sorular-sorunDikkat buyurunuz: Düşünmek sormaktır; sorularınızın kalitesi, düşüncelerinizin kalitesini yansıtır. Sormak, balta girmemiş karanlık ormanlarda yol açmaktır.Cevaplarınızı sorularınızla bulacaksınız.
Soru, cevabın yarısıdır. Ne kadar çok sorarsanız o kadar çok bilirsiniz. Sorunuzun cevabı olmayan bilgi, gerekliginde hatırlayamayacağınız, istediğinizde kullanamayacağınız bilgidir. Hayatınızı kurtarabilecek bilgiler gözlerinizin önünden dans edercesine geçer. Sorularınızın cevabı olmayan bilgiler, göremediklerimzin arasında kaybolup gider.
Seminerlerde yaptığımız egzersizler, sormanın sanıldığından zor olduğunu gösterdi. Zihnimizi yeterince güçlendiremediğimizde sormamız zorlaşır. Beyinler eğitildikçe hassas düşünür ve zor sorular üretir. Bilim, sorulara çözüm arama çabalarının sonucudur.

Sorular ve sorunlar tanımlayın; çözüm arayın. Nedenleri, sonuçları, ilişkileri, benzerlikleri, farklılıkları, gerekçeleri, iyi yanları,  kötü yanları nelerdir? Nasıl görürsünüz? Atom nedir? Madde nasil vardır? Sevinç nedir? Zeki insanın beyninin farkı nedir? Muhteşem sonuçlar göreceksiniz!

Sorularınıza çözüm ararken bakış açınızı değiştirin; farklı yaklaşımlar yakalamaya çalışın. Her problemin birden fazla çözüm yolu,
her olayın birden fazla anlamı ve sonucu vardır.”

Mantık dar kalıplıdır; sadece var olandan, bilinenden anlam çıkarır. Oysa hayal gücü, olabileceklerin oluşturduğu alternatiflerin sınırsızlığını gösterir. Bu yüzden Einstein’ın dediği gibi “Hayal gücü bilgiden önemlidir.” Büyük buluşları mantık gücünden önce, hayal gücüne borçluyuz.