İşlere Sağdan Başlamanın Sünnetleri

By | 23 Ocak 2015

İşlere Sağdan Başlamanın Sünnetleriİşlere Sağdan Başlamanın Sünnetleri

“Kimin kitabı sağ tarafından verilirse, haykırarak der ki: “Gelin, hepiniz gelin şu kitabımı okuyun.” (Hakka 19)

“Hesabı sağ tarafından görülen insanlar; kimdir o uğurlu ve mutlu kimseler?” (Vakıa 8)

Hz. Aişe -Allah ondan razı olsun- şöyle demiştir: Rasû­lullah sallallahu aleyhi vesellem bütün işlerinde; temizlen­mesinde, taranmasında ve ayakkabı giymesinde sağdan baş­lamayı pek severdi. (Buhari, Vudu 31. Müslim, Taharet 66)

Yine Hz. Aişe -Allah ondan razı olsun- şöyle demiştir: Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem sağ elini temizlemede yemek yemek için, sol elini de tuvalet ve diğer kirli şeyler için kullanırdı. (Ebu Davud, Taharet 18)

Ümmü Atiyye -Allah ondan razı olsun-‘den rivayet edil­diğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem kızı Zeynep -Allah ondan razı olsun-’i yıkayan kadınlara şöyle emir verdi: “Sağ tarafından ve abdest organlarından başlayın.” (Buhari, Vudu 31, Müslim, Cenaiz 42)

Ebu Hüreyre -Allah ondan razı olsun-‘den rivayet edildi­ğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyur­du: “Biriniz ayakkabı giyeceği zaman önce sağ ayağını, çıka­racağı zamanda da sol ayağından başlasın, yani sağ ayak ilk önce giyilen en sonra çıkarılan ayak olsun.”

Hafsa -Allah ondan razı olsun- şöyle demiştir: “Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem yerken, içerken ve giyinirken sağ elini; diğer işlerini yaparken de sol elini kullanırdı. (Ebu Da­vud, Taharet 18)

Ebu Hüreyre -Allah ondan razı olsun-‘den rivayet edildi­ğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyur­du: “Elbise giyerken ve abdest alırken sağ tarafınızdan başla­yınız.” (Ebu Davud, Libas 41, Tirmizi, Libas 37)

Enes -Allah ondan razı olsun- şöyle demiştir: “Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem Hac’da, Mina’ya gelince hemen cemre’ye gitti ve taşları attı. Mina’daki çadırına geçti ve Kur­banını kesti. Bu işler bitince berberi çağırıp ona önce başının sağ tarafını, sonra sol tarafını işaret ederek “Traş et” dedi. Daha sonra saçlarını halka dağıttı.” (Buhari, Vudu 33. Müs­lim, Hacc 323)

Diğer bir rivayet şöyledir. Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem taşları atıp kurbanını kestikten sonra traş olmak istedi. Başını sağ tarafını berbere uzattı, o da traş etti. Sonra Ebu Talha el Ensari’yi çağırdı ve saçlarını ona verdi. Sonra başının sol tarafını berbere uzatarak “Kazıyınız” buyurdu. Berber de kazıyınca saçları Ebu Talha’ya vererek: “Bunları halka dağıt” buyurdu. (Müslim, Hacc 326)