İslam Dini Nedir?

By | 6 Nisan 2015

islam-dini-nedirİslâm, silm u selâmet maddesinden gelip, kulun Allah’a teslim olması, O’nun buyruklarına inkıyat etmesi, salim ve emin bir yola girerek selâmete yürümesi, herkese hatta her şeye güven vaad etmesi, elinden- dilinden kimsenin rahatsız olmaması manalarına gelir.
İslâm; esasları Allah’ın mesajlarına dayanan ve Peygamber Efendimiz (sallâllahu aleyhi ve sellem) tarafından tebliğ ve temsil edilip yaşanan ve yaşatılan semavî dinin unvanıdır.

İslâm Dini, itikadî (inanç esasları), amelî (ibadetler, muâmelât ve ukûbât) ve ahlâkî hükümlerden oluşur. İşte din, İslâm’ın bütün hükümleriyle şube ve fakülteleriyle hayata hayat olmasının İlâhî unvanıdır. Bu itibarla dini sadece inançtan ibaret görenler aldanmış sayılırlar.

İslâm’ın temeli ve mebdei iman ve iz’ândır. Yani Ulûhiyet hakikatine, aksine ihtimal vermeyecek şekilde inanıp gönlünü Hakk’a bağlamaktır. Zirvesi de, sorumluluklarını, O’nu görüyor ve O’nun tarafından görülüyor gibi kemâl-i hassasiyetle yerine getirmek (ihsan) ve yaptığı/yapacağı her işini rıza eksenli götürmeye çalışmaktır (ihlâs).