İmkânlarınızı Algılayın

By | 25 Haziran 2015

imkanlarinizi-algilayinİmkânlarımız kişisel potansiyelimize göre genellikle daha sınırlıdır. Ekonomik, sosyal, siyasal ve çevresel sınırlarımızın içinde yaşıyoruz.
Bir girişimde bulunmak istediğinizde paraya, çevreye, fırsatlara ve araçlara ihtiyaç duyarsınız. Kendinizi yokladığınızda, gözlerinize önce imkânsızlıklarınız çarpar. Fakirsiniz veya milyarlarınız yok. Kimseniz yok. Torpile ihtiyacınız var, fakat tanıdığınız tek milletvekili yok. Yok, yok, yok! Öyle mi?

Doğduğumuzda neyimiz vardı? Şimdiki ve geçmişteki imkânlarımızdan önemlisi gelecekteki ¡mkânlarımızdır. Geçmişteki imkânsızlığa kapılmaktan kurtulabilirsek, gelecekteki başarıya odaklanabiliriz.
Eskiden fakirdik; şimdi değiliz. Eskiden bilgisayar kullanamıyorduk; şimdi çok iyi kullanıyoruz. Eskiden fidan olduğunuza bakarak, gelecekte ağaç olmayacağınızı sanmayın.
Sizin paranız yok mu? Bu yüzden yatırım yapamıyor  musunuz? Bir cinayete kurban giden genç çaycı Banker Yalçın’ı hatırlayın. Fakir bir memurken, keşfettiği düşünce sayesinde aniden büyük bankerlerden olmuştu. Zenginliklerle buluşunca yanlışlar yaptı ve kaderin Sahibi
olmayacağınızı kendisine verdiği fırsatları geri aldı,Çok satan kitabında Napoleon Hill, Dr. Gunsaulus’un
hikâyesini anlatır. Gunsaulus, iki yıl boyunca bir üniversite açmanın hayallerini kurar. Bunun için birkaç milyon dolara ih tiyacı vardır. İki yıl boyunca düşünür; ancak eyleme geçireceği büyük bir düşünce bulamaz. Bir gün kesin karara varır: “Gerekli parayı bir hafta içinde mutlaka bulmalıyım.” Gazeteleri arayarak, “Bir milyon dolarım olsa ne yapardım?” konulu bir toplantı düzenleye ceğini haber verir.
Toplantıda konuşmasını bitirir ve tam oturduğunda bir adam kendisine yaklaşır. “Benim adım Philip Armour. Yarın sabah büroma gel. Sana istediğin parayı vereceğim.” der. Bu sözden sonra, “Armour Teknoloji Enstitüsü” kurulmuştur.

Belki ortamınız sizi gerçekten engelliyordur; fakat sonsuza dek o ortamda yaşamayacaksınız. Üstelik zor ortamlarda yaptıklarınız, kolay ortamların enerji kaynağına dönüşür. Ektikleriniz mutlaka biçilecek. Alia İzzetbegoviç yıllarını hapishanede geçirdi; ama kimse onun Bosna-Hersek liderliğini engelleyemedi. İngilizler Hindistan için bağımsızlık isteyen silahsız Gandi’yi durduramadılar.

Rusya’daki Marksist devrim, kitapların başında sabahlayarak felsefe üreten Marks’ın eseridir. İster yıkmak için, isterseniz yapmak için yola çıkın; çıktığınız yolda yürütülürsünüz.

Çevremizden binlerce kez “Yapma! Yapamazsın!” emrini aldık. ; Defalarca aşağılandık, cesaretimiz kırıldı. Siz de bir martı Jonathan olsanız, arkadaşlarınız sizi ihanetle suçlayabilir. Belki de, çobanlık mesleğinden gelen bir ressama yapılan sizin de başınıza gelir. Köylüler resimleriyle dalga geçtiler. Eserleri yurt dışında bile satılmaya başlayınca, “Meğer aramızda bir dâhi varmış; bilmiyorduk.” dediler.