İmamlığın Şartları Nelerdir?

By | 22 Nisan 2015

imamligin-sartlari-nelerdirİmamın bâliğ, (ergin, büluğa ermiş) ve tabii ki Müslüman olması şarttır. Hanefî mezhebi alimlerine göre, küfrü gerektirecek bir inancı bulunan
kimsenin arkasında namaz kılınmaz. Şefaati, kabir azabını ve hafaza meleklerini inkâr etmek gibi… Fasıkın (aşikare haram işleyenin) ve bid’at sahibi olanın (din işlerine dinde olmayan şeyleri karıştıranın) imameti tahrimen mekruhtur. Çünkü fasık din işlerinde saygılı bulunmaz, İmam Muhammed ile İmam Malike göre, bunlara uymak esasen caiz değildir.

İmam olacak kimsenin erkek olması şarttır. Kadın, erkeklere imam olamaz. Bununla birlikte kadınlar kendi aralarında cemaatle namaz kılmak istediklerinde içlerinden biri imam olabilir. Ne var ki kadının kadına imamlığı hoş görülmemiştir (mekruh). Bununla birlikte eğer kadınlar kendi aralarında cemaatle namaz kılacak olurlarsa, imam olacak kadın ilk safta aralarında durur, onların önüne geçmez. Zira öne geçip namaz kıldırması mekruhtur. Yine bir cenaze namazında sadece kadınlar bulunuyorsa, bu durumda içlerinden biri imam olup cenaze namazını kıldırabilir.
İmamlık yapabilmek için namaz sahih olacak kadar Kur’an’ı ezbere okuyabilmek (kıraat) şart olduğu gibi, özürlü olmayıp sağlam olmak ve namazın sıhhat şartlarından birini yitirmiş olmamak gerekir. Özürlü olan kimse, özürsüze imam olamayacağı gibi, necasetten taharet şartını veya setr-i avret şartını yerine getirmemiş kimse, bu şartları yerine getirmiş olan kişiye imam olamaz.