İğne Oyası Yazma Modelleri

By | 31 Mart 2015

iğne-oyası-yazma-modelleri-Tesettürlü bayanlar başlarını örtmek için farklı farklı başlıklar kullanmaktadırlar. Tesettürlü bayanların başlarını örtmek için kullandıkları başlıklara örtü, eşarp, şal, yazma, yemeni gibi isimler verilmektedir.

Bu eşyalar evin diçinde ve dışarıda kullanımına göre değişiklik gösterirler. Evden dışarı çıkarken, işe giderken ve gezmeye giderken pardesü, ferace, kap gibi giysilerin üstüne kullanılan başlıklara eşarp, şal, örtü denilmektedir.

Eve gelen misafirler arasında namahrem varsa bu gibi durumlarda yada günlük olarak evin içinde tesettürlü bayanların başlarını örtmek için kullandıkları başlıklara ise yazma ve yemeni denilmektedir.

iğne-oyası-yazma-modelleriYazma ve yemeniler ince pamuklu kumaştan kare şeklinde kesilmiş örtülerdir. Hafiftirler, kullanan bayanları rahatsız etmez, yakmaz, terletmez.

Evin içinde kullanılan bu yazma ve yemenilerin kenarları süslenir. El emeği göz nuru olan bu süsler bayanlar tarafından kendi elleriyle yapılır. Bu süsler iğne oyaları ile, tığ oyaları ile firkete oyaları ile daha bir çok çeşitte yapılır.

Süslemeler içinde en ağır duranı ve beğenileni İğne oyası yazma modelleridir. İğne oyası küçük dikiş iğneleri ile yapılan oldukça meşakkatli bir oya türüdür. Zor olmasına karşın İğne oyası yazma modelleri oldukçada güzeldir ve gören herkes tarafından beğenilir.

İğne oyası yazma modelleri her renkte yazma ve yemeniye rengarenk olarak yapılmaktadır.