Hz. Ali’nin Çocukluğu

By | 15 Nisan 2015

hz-alinin-cocuklugu    Bu, Allah’ı ve Rasûl’ünü seven, Allah’ın ve Rasûlünün de onu sevdiği Ali’dir.
Hz. Ali’nin çocukluğunda, İslam ve Rasûlullah için gösterdiği cesaret ve fedakârlıktan bahsetmek istiyoruz.
Hz. Ali küçük yaşından beri Rasûlullahîn yanında büyüdü. On yaşında İslâmî kabul ettiği bilinmektedir. Hz. Hatice’den sonra Müslümanlığı ilk kabul eden odur. Hz. Peygamberîe Hz. Hatice’yi bir gün ibadet ederken gören Hz. Ali’ye Peygamber’imiz şirkin kötülüğünü, tevhidin manasını anlattığında Hz. Ali hemen Müslüman olmuştu. Mekke döneminde her zaman Rasûlullah’ın yanındaydı. Kâbe’deki putları kırmasını şöyle anlatır: “Bir gün Rasûlullah’la Kâbe’ye gittik. Rasûlullah omuzuma çıkmak istedi. Kalkmak istediğim zaman kalkamıyacağımı anladı, omuzumdan indi, beni omuzuna çıkardı ve ayağa kalktı. Kendimi istesem ufukları tutacak sanıyordum. Kabe’nin üzerinde bir put vardı, onu sağdan soldan ittim. Put düştü, parça parça oldu. Rasûlullah’ın omuzlarından indim. Birlikte geri döndük.”
Peygamber, en yakın akrabasını uyarmak ve hakkı tebliğ etmek hususunda Allah Teâlâ’dan emir alınca onları Safa tepesinde toplayıp İlâhî emirleri tebliğ edince, Kureyş müşrikleri onunla alay etmişti. İkinci toplantıyı Hz. Ali’nin (r.a.) yapmasını istedi. Ali de bir ziyafet hazırlayarak Haşim oğul larını davet etti. Rasûlullah yemekten sonra: “Abdülmuttalib oğullari, ben özellikle size ve bütün insanlara gönderilmiş bulunuyorum.
İçinizden hanginiz benim kardeşim ve dostum olarak bana biat edecek” dedi. Yalnız Ali (r.a.) kalktı ve orada Rasûlullah’a onun istediği sözlerle biat etti. Bunun üzerine Peygamber: “Kardeşimsin ve vezirimsin” diyerek Hz Ali’yi taltif etti.
Hz. Peygamber hicret etmeden önce elinde bulunan emanetleri, sahiplerine verilmek üzere Ali’ye bıraktı ve o gece Hz. Ali, Rasûlullah’ın yatağına  yatarak müşrikleri şaşırttı. Böylece Hz. Ali, Hz. Peygamber’i öldürmeye gelen müşrikleri oyalayarak onun yerine hayâtını tehlikeye atmış ve Peygamber’c hicreti sırasında zaman kazandırmıştır. Hz. Ali, Peygamberimiz’in kendisine bıraktığı emanetleri sahiplerine verdikten sonra Medine’ye hicret etti.