Huneyn Savaşı (H. 8 / M. 630)

By | 6 Mayıs 2015

huneyn-savasi-h-8-m-630   Mekke’nin fethi, Kabe’nin putlardan temizlenmesi, müşriklerin çoğunun müslüman olması, İslâm’ın aydınlığını her taraftan görülür hale getirmişti.
Mekke yakınlarında oturan ve putlara tapan bir kabile vardı. Çok kalabalık olan bu kabile, Kabe’deki putların temizlendiğini duyunca, sıranın kendi putlarına geleceğinden endişe etmeye başladı. Bu nedenle, müslümanlara saldırmaya karar verdi. 20 bin kişilik büyük bir ordu topladılar. Peygamberimiz henüz Mekke’deydi. Havazin denilen bu kabilenin saldırı hazırlığını öğrenince, 12 bin kişilik bir orduyla Huneyn denilen yere hareket etti. Düşman, dar bir vadide pusu kurmuştu. Müslümanlar, sabahın alacakaranlığında vadiden geçerken düşmanın saldırısına uğradılar. İslâm ordusu bir an bozguna uğradı. Bu hal, İslâm’ın geleceği açısından çok tehlikeliydi.
Hz. Muhammed (sav), askerlerine seslenerek, kaçmamalarını, cesur olmalarını ve toparlanmalarını istedi. Bir süre sonra müslümanlar, toparlanarak saldırıya geçtiler. Bozgun sırası düşman ordusundaydı. Çok sayıda esir, hayvan ve eşya bırakarak kaçtılar.