Hoşlanmadığı Bir Şeyi Görenin Onu Kimseye Söylememesi

By | 29 Ekim 2014

hoslanmadigi-bir-seyi-gorenin-onu-kimseye-soylememesi• Ebû Seleme şöyle anlatmıştır: Andolsun ben rüya görürdüm de bu rüya beni hasta ederdi. Nihayet Ebû Katâde’den işittim. Şöyle diyordu: Ben de rüya görürdüm de gördüğüm rüya beni hastalandırırdı. Nihayet Hz. Peygamber -sallallâhu aleyhi vesellem-’den işittim. O şöyle buyuruyordu: “Güzel rüya Allah tarafındandır. Herhangi biriniz sevdiği bir şeyi gördüğünde bunu kendisini seven kimselerden başkasına anlatmasın. Hoşlanmadığı bir şey gördüğü zaman ise bu rüyanın ve şeytanın şerrinden Allah’a sığınsın ve sol tarafına üç defa tükürsün ve sakın bu kötü rüyasını kimseye söylemesin. Çünkü böyle yaparsa o çirkin rüya kendisine zarar veremez.”

• Ebû Said el-Hudrî’nin nakline göre Peygamber -sallallâhu aleyhi vesellem- şöyle buyurmuştur: “Herhangi biriniz sevdiği bir rüya görürse (bilsin ki) o Allah tarafındandır. Rüya sahibi bu rüyası üzerine Allah’a hamd etsin ve onu başkasına da söylesin. Bunun dışında hoşlanmadığı bir rüya gördüğünde de muhakkak ki bu rüya da şeytandandır. Bu halde onu gören şerrinden Allah’a sığınsın ve rüyasını kimseye söylemesin. Çünkü böyle yaparsa o rüya, sahibine zarar vermez.

Açıklama:

“Bunu kendisini seven kimselerden başkasına anlatmasın.” Daha önce geçtiği üzere bunun hikmeti şudur: Kişi gördüğü güzel rüyayı kendisini sevmeyene anlattığında o kişi rüyasını ya kininden ya da kıskançlığından onun sevmeyeceği şekilde tabir eder ve rüya onun anlattığı şekilde çıkar ya da üzüntüsünden ve sıkıntısından dolayı bu rüyadan kendi nefsine de acele ile bir pay çıkarır. Bundan dolayı kendisini sevmeyen kimseye rüyasını anlatmaması emredilmiştir.