Hicretin İkinci Yılı : İkinci Olay

By | 18 Mart 2015

hicretin-ikinci-yili-ikinci-olayİkinci bir Seriyye’ye Ubeyde bin El Haris, Emir seçildi. Ubeyde Hazret-i Muhammed (S.A.V.)’in amcası Hâris’in oğluydu ki ona Şeyül Muhâcirin derlerdi. Muhacirlerden altmış ve seksen kişi ile Kureyşten bir topluluk üzerine yollandı. Kureyşliler Mekke’den çıkmışlar, Mısır’a gidiyorlardı. Onlara beyaz bir sancak verildi. Musattah bin Endni sancaktarlarıydı. Karnileri İslâmda ilk sancağın bu olduğunu söylerler. İslâm bölüğü yollar alarak müşriklere eriştiler. Onlar iki yüz kişiydi, bir rivayete göre kolbaşları Ebû Süfyan’dı. Bir rivayete göre de Ebû Cehil’in oğlu İkrime’ydi.
İki asker biribirine karşı durunca karşı karşıya ok atmaya başladı, İslâm askerleri arasında ilk ok atan Sa’d ibni Ebi Vakkas (R. Anh) olmuştu. Kâfirler alt olup kaçıştılar.

Rivayet olunur ki, o gün Sa’d ibni Ebi Vakkas’m attığı yirmi ok da hatâ etmemişti. Ya bir kişiye, ya bir binek hayvanına isabet etmişti.
Sa’d ibni Ebi Vakkas der ki:

— Küffâr kaçmağa yüz tutunca Elharis oğlu Ubeyd’e:
— Artlarından sürelim! Bunlar korkmuşlardır! dedim. Fakat onun aklı geri dönmeği ön görmüştü. Medine’ye doğrulduk. Miktad bin Esved ile Ukbe bin Gazvan, Müslümanlarla ticaret yapmak niyetiyle bu müşriklerle beraber Mekke’den çıkmışlardı. İki taraf karşılaşınca ikisi de Müslümanlar, tarafına geçmişti.