Her Yaşta Çocuğa Din Eğitimi Verilebilir

By | 18 Nisan 2015

Her Yaşta Çocuğa Din Eğitimi VerilebilirHer Yaşta Çocuğa Din Eğitimi Verilebilir

Din eğitiminin hangi yaşta başlaması gerektiği konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Bu konudaki farklılığın en önemli sebebi, çocuğun zihin ve duygu gelişimi açısından dini bilgile­ri almaya ve dini kavranılan anlamaya müsait hale ne zaman geleceğidir. Bazıları erken yaşlarda çocuğun henüz dini bilgileri almaya elverişli olmadığı düşüncesiyle din eğitiminin ileri yaşlara bırakılmasını tercih eder. Genel kanaate göre ise bu geçer­li bir görüş değildir. Din eğitiminde muhteva, yaşa göre ayarla­nabilir ve uygun metotlar seçilebilirse her yaşta çocuğa din eği­timi verilebilir. Aksi halde, çocuğun din eğitiminin geciktirilme­sinin, onun ruh ve zihin dünyasında ciddi boşluklara sebep ola­cağı düşünülmelidir.

Çocuk konuşmaya başlayınca dini kavramlar, dualar, kelime-i şahadet, kısa metinli ayet ve hadisler, “Allah koru­sun, Allah yardım etsin, Allah’a emanet ol” gibi özlü sözler öğ­retilmelidir. Çocuğun din eğitiminde bilinmesi gereken en önem­li şey, hangi dönemde nasıl bir eğitimin verilmesi gerektiğidir. Gelişim dönemlerine göre eğitimin muhteva ve metodu bilinir­se çocuğun içinde bulunduğu her dönem din eğitimi açısından değerlendirilebilir.

Çocuklar konuşmaya başladığı ve etrafını tanıma gayre­ti içine girdiklerinde, onlara GÜZEL ÖRNEK olmakla birlikte, kâinata bakmayı, ellerini açıp Allah’a dua etmeyi, Allah hu­zurunda secde etmeyi öğretmek lazımdır. Onlar dini konular­da her şeyi kolayca öğrenmeye ve benimsemeye kabiliyetlidir­ler. Çocuklar söz anlama ve nasihat dinleme yaşına girer gir­mez, onlara her şeyden önce insanların bu dünyada bulunma gayeleri anlatılmalıdır.

Mesela bal yerken, Allah’ımızın onu çok sevdiğini, arı­lara kendisi için bal yapmasını emrettiğini, an da “tamam Allah’ım…” diyerek çiçeklerden minicik ağzıyla yediğini ve bal yaptığını anlatmalıdır. Konuyu pekiştirme ve hatırlatma açısın­dan fırsatını bulup beraberce arıları takip ederek tefekküre ve sınırsız hayal dünyasına sevk etmeliyiz onu.

Yumurta, reçel, süt, yoğurt veya sevdiği bir yiyeceği yer­ken, kaç yaşında olursa olsun teşekkürü Allah’ımıza bağlaya­cak şekilde çocuklar bilinçlendirilmelidir

Her yeni doğan çocuk temiz bir fıtrat üzere doğar. Çocuk fıt­ratı gereği inanmaya hazırdır. Onda bulunan bu inanma potansiyeli ortaya çıkanlmalı ve işlenmelidir. Âdeta o, yazılmamış bir kağıt gibidir. Ona her şeyi yazabilirsiniz. Fakat bunlar Allah’ın hoşuna giden hususlar olmalıdır. Allah’ın hoşnutluğu istikame­tinde ve Peygamber çizgisinde nakışlar yazılmalıdır. Burada anneye-babaya düşen, bu yazı ve nakışları mevsiminde, hem de silinmeyecek şekilde çocuklarının ruhuna yazıp nakşetmektir. Fıtratta mevcut bulunan inanma özelliği erken yaşlarda değer­lendirilemezse çocuğun fıtratı bozulduktan sonra yeniden tamir etmek zorlaşacaktır.