Hacda Kadınların Durumu

By | 12 Mayıs 2015

hacda-kadinlarin-durumuŞu aşağıdaki hususların dışında kadınlar hacda ve umrede erkekler gibidir

1. Kadınlar ihramlı iken elbise, çorap, eldiven, kapalı ayakkabı, mest, çizme ve her türlü giyim eşyası giyebilirler. Başlarını örterler yüzlerini örtmezler. Bununla birlikte yüzlerine dokunmamak üzere bir örtü (peçe) de kullanabilirler. Hatta böyle yapmalarının mendup olduğu görüşünde olan âlimler vardır. Nitekim Hz. Aişe (r.a.) validemiz bu hususta şöyle buyurmuştur: “Biz Allah Resûlü ile birlikte hac da ihramlı iken yanımızdan binekli erkekler geçerken bizden birisi başındaki örtünün bir kısmını yüzüne sarkıtırdı (peçe gibi). Yanımızdan geçip gittikten sonra tekrar yüzünü açardı.”

2. Telbiye, tekbirve dua yaparken seslerini yükseltmezler.

3. Tavafta ıztıba’ ve remel, sa’yde ise hervele yapmazlar.

4. ihramdan çıkmak için saçlarını dipten kazıtmaz, uçlarından keserler (taksir)

5. Hacerü’l-Esved’in yanında erkekler var ise yanaşmayıp uzaktan istilâm ederler.

6. Ziyaret tavafından sonra aybaşı ve loğusa hali zuhur etse ve bu halde iken Mekke’den ayrılsalar kendilerinden veda tavafı düşer, bir şey yapmaları gerekmez.

7. Özel hallerini görmekte olan kadınlar, tavaftan başka, haccın bütün menasikini bu halleriyle yapabilirler. Hayız ve nifas denilen özel durumlarından dolayı farz olan ziyaret tavafını bayramın ilk üç gününden (eyyam-ı nahr) sonra yaparlarsa ceza gerekmez.